Svijet

ODLUKA: Britanija se, kao i SAD i Francuska, povukla iz priprema za G8

'Pozivamo obje strane da se potrude oko smanjivanja napetosti i izbjegavanja sukoba.'

Piše: PolitikaPlus

Britanija će prekinuti sudjelovanje u pripremama za sastanak skupine G8 u Sočiju jer je Rusija ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, objavio je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Sjedinjene Države već su objavile da neće sudjelovati na tom pripremnom sastanku, a jedan izvor iz ureda francuskog predsjednika Francoisea Hollandea kaže kako neće ni Francuska.

Zapadne zemlje pokušavaju odgovoriti na događaje na Krimu jer se ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio ovlaštenim u taj dio Ukrajine poslati vojsku i tako početi najveći spor Moskve i Zapada od Hladnoga rata.

"Ujedinjeno Kraljevstvo pridružit će se ovaj tjedan drugim zemljama G8 u obustavi suradnje u sklopu G8, kojim ove godine predsjeda Rusija. Među ostalim i iz ovotjednih sastanaka za pripremu summita G8", rekao je Hague novinarima prije odlaska avionom u Kijev gdje će se sastati s prozapadnom vladom koja je preuzela vlast kad je prošli tjedan ruski saveznik predsjednik Viktor Janukovič pobjegao iz zemlje.

Po Hagueovim riječima, Rusija će morati "dobro promisliti" o ujedinjenoj diplomatskoj i mirnoj međunaordnoj reakciji na ruske postupke, te je dodao kako se nada da se nada i mogućnosti komunikacije Ukrajine i Rusije.

"Pozivamo obje strane da se potrude oko smanjivanja napetosti i izbjegavanja sukoba", rekao je britanski ministar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UKRAJINA, G8, VELIKA BRITANIJA, RUSIJA