Ilijana Grgić

KONVENCIJA : Kako vratiti povjerenje: Zoran Milanović i ministri u Novom zavjetu traže inspiraciju

Da ne znamo, pomislila bih da je u igri neka stranka koja voli 'koketirati' s malo konzervativnijim biračkim tijelom.

Piše: Ilijana Grgić

Što reći o izvještajnoj konvenciji SDP-a? Svi koji su očekivali nešto spektakularno ostali su bez spektakla. Naime, izvještajna konvencija bila je ono što joj samo ime kaže, izvještajna. A u stvari, bila je samo skup svih onih presica koje su posljednjih dana ministri održavali po svojim ministarstvima, a eto sad se sve to skupilo na jednom mjestu. 

 

No, još je veće iznenađenje bilo kad je Linić umjesto s kolegama ministrima u prvom redu, sjedio u zadnjem. Linić se opravdavao da je došao među zadnjima pa je zbog toga sjeo u dno dvorane, no ostaje pitanje je li time odaslao i poruku premijeru Zoranu Milanoviću.

Naravno, sve se odvija po planu i programu kako je zamišljeno još prije dvije godine, svi rezultati su sjajni,ovo je najbolja vlada od svih vlada koje su ikad vladale ovim prostorima, a možda i od svih vlada koje će ikad vladati, a svaki od govornika još je malo 'pojačao' sve već viđenim porukama svojim stranačkim drugovima kako se ničega ne trebaju bojati. Sve u svemu ništa iznenađujuće. 

 

No ono što je mene osobno jako iznenadilo je  količina 'biblijskih' odnosno novozavjetnih poveznica na koju su se referirali na SDP konvenciji. Da ne znamo da se radilo o SDP-u pomislila bih da je u igri neka stranka koja voli 'koketirati' s malo konzervativnijim biračkim tijelom.

 

Tako je Milanka Opačić građanima poručila da 'ne vjeruju lažnim prorocima'. (Matej 24,11: Ustat će mnogi lažni proroci i mnoge zavesti) misleći na sve analitičare i kritičare koji ne misle kao ona.

 

Otvarajući pravu lavinu novozavjetnih poruka, lijepo upakiranih ne samo za SDP stranačke simpatizere. Mislim da su primijenili isti način rada kao i marketinška industrija, kad se na poznatu melodiju samo 'nalijepi' tekst poruke.

 

Još je nešto zanimljivo, u svom  završnom govoru Milanović je SDP-ovcima rekao i kako su pred njima europski izbori i da je važno da njihova lista bude najjača. E sad je pitanje, što ako u svibnju građani ipak ne prepoznaju 'jakost i kvalitetu' njegove liste.

'Idite među ljude, ne osvrćite se na provokatore i neistine, i nemojte dovesti u pitanje povjerenje koje ljudi imaju u nas - poručio je proročki premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović članovima svoje stranke. Ne mogu se oteti dojmu kako je Milanović svoju inspiraciju tražio i našao upravo u Novom zavjetu (Marko 16,15:  Idite po svemu svijetu i propovijedajte Radosnu vijest svakom stvorenju!'). 

 

A kritičari i analitičari, na koje je svoje članstvo upozoravala Milanka Opačić da ih ne sluša, ovih dana će i dalje analizirati, kakva je sudbina ministra Linića, te što se može iščitali iz ponašanja na toj istoj konvenciji.

 

Naime, mnogi su se iznenadili što upravo Linić neće biti jedan od ministara koji će se pohvaliti rezultatima ove vlade. No, još je veće iznenađenje bilo kad je Linić umjesto s kolegama ministrima u prvom redu, sjedio u zadnjem. Linić se opravdavao da je došao među zadnjima pa je zbog toga sjeo u dno dvorane, no ostaje pitanje je li time odaslao i poruku premijeru Zoranu Milanoviću.

Iz Evanđelja po Luki 16, 19-31:

»Promatrajući kako uzvanici biraju prva mjesta, kaza im Isus prispodobu: "Kada te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: 'Ustupi mjesto ovome.' Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti zadnje mjesto. Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na zadnje mjesto pa, kada dođe onaj koji te pozvao, da ti rekne: 'Prijatelju, pomakni se naviše!', bit će ti to tada na čast pred svim sustolnicima, jer - svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen."«

 

Tako da se može reći kako je i Slavko Linić svojim sjedanjem u zadnji red, sa 'običnim' članovima i delegatima poslao također poruku Milanoviću, koji očito voli biblijske teme.

 

Još je nešto zanimljivo, u svojem završnom govoru Milanović je SDP-ovcima rekao i da su pred njima europski izbori i da je važno da njihova lista bude najjača. E sad je pitanje, što ako u svibnju građani ipak ne prepoznaju 'jakost i kvalitetu' njegove liste.

 

Svibanj i nije tako daleko, a Milanović u zadnje vrijeme i nije baš imao neke 'sreće 'na izborima. Možda da počne napadati mirnog i povučenog Nevena Mimicu, koji će biti nositelj liste. To je do sada uvijek bio dobar recept.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milanka opačić, novi zavjet, inspiranca, sdp, zoran milanović