Svijet

PLAN: Škotska vlada od 2015. dobiva ovlasti za izdavanje obveznica

Taj potez osigurat će vladi u Edinburghu dodatni izvor financiranja, počevši od 2015.

Piše: PolitikaPlus

Škotska vlada dobit će ovlasti za izdavanje vlastitih obveznica, potvrdila je britanska vlada.

Taj potez osigurat će vladi u Edinburghu dodatni izvor financiranja, počevši od 2015.

Britanski kancelar George Osborne nazvao je to "povijesnim danom za Škotsku".

Iz škotske pak vlade poručuju da to nije "ništa novo", napominjući da će samo neovisnost Škotskoj dati punu kontrolu nad gospodarstvom i financijama.

Prema britanskom Zakonu o Škotskoj iz 2012., škotska vlada moći će se zadužiti za do 2,2 milijarde funti za potrebe financiranja velikih projekata poput razvoja prometne infrastrukture i mreže bolnica i škola.

Zakon stupa na snagu 2015. i omogućit će škotskoj vladi da se zadužuje preko britanskog Nacionalnog fonda za zajmove i komercijalnih banaka.

Uz navedene nove ovlasti, vlada u Edinburghu također će propisivati stopu poreza na dohodak.

U Londonu navode da su se konzultirali o tome trebaju li nove ovlasti uključiti i izdavanje obveznica, u sklopu odobrenog plafona zaduživanja od 2,2 milijarde funti. Ta bi opcija omogućila škotskoj vladi izravan pristup tržištima kapitala, što su po navodima Londona škotski ministri tražili.

Analitičari britanskog ministarstva financija upozorili su da će izdavanje obveznica vjerojatno biti skuplja opcija za Škotsku od zaduživanja kod britanskog Nacionalnog fonda za zajmove.

Većina sudionika u konzultacijama koje je organiziralo britansko ministarstvo financija procijenila je da će obveznice vjerojatno značiti osjetno više troškove zaduživanja za škotsku vladu u odnosu na britanske troškove zaduživanja.

Konzultacije su tako pokazale da bi prema procjenama škotske vlade i ulagača Škotska mogla plaćati između 0,3 i 1,2 postotnih bodova više kamate no što ih plaća britanska vlada prilikom zaduživanja na financijskim tržištima.

Trenutno Škotska plaća samo oko 0,2 postotnog boda više kamate nego britanska vlada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, obveznice, škotska