A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/podravka-032.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Podravka: Program zbrinjavanja obuhvatit će 340 radnika viška | Politika+
Tvrtke

PLAN: Podravka: Program zbrinjavanja obuhvatit će 340 radnika viška

Podravka je početkom ove godine započela s izradom programa zbrinjavanja viška radnika.

Piše: PolitikaPlus

Programom zbrinjavanja viška radnika Grupe Podravka ove će godine biti obuhvaćeno 340 radnika Podravke, Danice i Belupa, a za provedbu programa ukupno će se izdvojiti oko 45 milijuna kuna, izvjestili su iz koprivničke tvrtke.

Program zbrinjavanja temelji se na poslovno uvjetovanim razlozima uz tri moguća modela - prvi je isplata stimulativne otpremnine u iznosu 5.000 kuna neto za svaku navršenu godinu rada u Grupi Podravka, ako se radnici odluče za prihvaćanje prestanka radnog odnosa s danom 31. ožujka 2014.

Drugi model je isplata otpremnina prema Zakonu o radu, uz korištenje propisanog otkaznog roka.

Po trećem modelu, radnicima koji u 2014. ispunjavanju zakonski uvjet za odlazak u mirovinu ponuđena je mogućnost dokupa mirovine u skladu sa Zakonom o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine, što znači da bi odmah dobivali iznos mirovine kao da su radili do zakonskih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Podravka je početkom ove godine započela s izradom programa zbrinjavanja viška radnika, u tom je procesu provedeno savjetovanje s Radničkim vijećem, čije su sugestije, kako se navodi u priopćenju, u najvećem dijelu prihvaćene.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić ističe kako se programom iskazuje socijalna osjetljivost, kako su otpremnine iznad zakonom zagarantiranih iznosa te kako je program u skladu s trenutnim mogućnostima kompanije.

Time se preostala radna mjesta čine održivima te se stvaraju pretpostavke za budući rast i razvoj Grupe Podravka, kaže Mršić.

Predsjednica Radničkog vijeća i glavna sindikalna povjerenica PPDIV-a Podravke Ksenija Horvat ističe kako program zbrinjavanja promatraju u kontekstu smjene generacija ili pomlađivanja kompanije na socijalno odgovoran, a samim tim za sindikat prihvatljiv način.

Horvat u predstojećem razdoblju očekuje i nova zapošljavanja, kako na VSS pozicijama, tako, nakon mnogo godina, i na KV pozicijama, odnosno na pozicijama srednje stručne spreme.

"Riječ je o ne tako maloj brojci radnika koji odlaze u okviru ovog programa, ali ponuda poslodavca, s obzirom na okolnosti privređivanja, bila je i više nego korektna", izjava je Ksenije Horvat koja se prenosi u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zbrinjavanje, višak radnika, podravka