Svijet

ŽELJA: Angela Merkel zatražila jedinstvenu europsku komunikacijsku mrežu

'Razgovarat ćemo s Francuskom o tome kako možemo održati visoku razinu zaštite.'

Piše: PolitikaPlus

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da će s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom razgovarati o mogućnosti izgradnje europske komunikacijske mreže kako bi se izbjeglo da se elektronska pošta i ostali podaci kreću preko Sjedinjenih Država.

Ona je, govoreći uoči posjeta Francuskoj, rekla da će se zalagati za veću zaštitu podataka u Europi nakon prošlogodišnjeg izvješća o tome kako je američka obavještajna agencija NSA širom Europe prisluškivala čelnike, uključujući i nju.

Merkel je u redovnom tjednom obraćanju javnosti rekla da se protivi da tvrtke poput Googla i Facebooka svoje podatke čuvaju u zemljama s niskom razinom sigurnosti dok istovremeno prikupljaju podatke u zemljama visoke sigurnosti kao što je Njemačka.

"Razgovarat ćemo s Francuskom o tome kako možemo održati visoku razinu zaštite", rekla je Merkel uoči posjeta Parizu koji je najavljen za srijedu.

"Iznad svega, razgovarat ćemo s europskim pružateljima usluga koji nude sigurnost našim građanima tako da više ne treba slati elektronsku poštu i ostale podatke preko Atlantika. Radije bismo izgradili komunikacijsku mrežu unutar Europe", naglasila je njemačka kancelarka.

Ona je dodala da će na francusko-njemačkom sastanku na vrhu razgovarati i o boljoj suradnji na zaštiti od klimatskih promjena uoči klimatske konferencije 2015., te o sigurnosnim temama, posebice na području Afrike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

komunikacije, europska mreža, angela merkel