Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: U središtu interesa poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle

Crobexi su i dalje nadomak svojim psihološkim razinama od 1.800 i 1.000 bodova.

Piše: PolitikaPlus

U fokusu ulagača na Zagrebačkoj burzi danas će biti poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle, no trgovanje bi moglo biti suzdržano, kao i jučer, s obzirom da će tek sutra većina domaćih kompanija objaviti financijska izvješća za 2013. godinu. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, i danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,22 posto, na 1.810 bodova, a Crobex10 za 0,31 posto, na 1.004 boda. Redovni promet iznosio je 8,8 milijuna kuna, što je otprilike 13,5 milijuna manje nego dan ranije.


Najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,26 posto, na 281,41 kunu.

Slijedi dionica Končar Elektroindustrije, sa 1,6 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 1,32 posto, na 689 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, a cijena joj je blago pala, za 0,03 posto, na 171,77 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Badela 1862, sa skokom cijene za 14,67 posto, na 21,5 kuna. Rezultat je to medijskih napisa da su inozemni i domaći institucionalni ulagači zainteresirani za dokapitalizaciju kompanije sa 150 milijuna kuna. U službenom odgovoru na upit Zagrebačke burze kompanija je samo navela da vodi neobvezujuće pregovore sa širim krugom domaćih i inozemnih potencijalnih investitora.

„Iako su jučer blago ojačali, Crobexi su i dalje nadomak svojim psihološkim razinama od 1.800 i 1.000 bodova. Prethodnih dana vidjeli smo nešto aktivnije trgovanje, no jučer su investitori ponovno bili suzdržani, s obzirom da će tek sutra većina domaćih kompanija objaviti poslovne rezultate za prošlu godinu“, ističe Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Danas se očekuje objava poslovnih rezultata Ericssona Nikole Tesle, zbog čega će ta dionica biti u fokusu, navodi Nagy. Uprava kompanije danas će na novinskoj konferenciji u 10,30 sati objaviti rezultate poslovanja za 2013. godinu s naglaskom na najvažnijim aktivnostima i projektima. Bit će riječi i o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj i na inozemnim tržištima, glavnim trendovima i pravcima razvoja te poslovnim očekivanjima za 2014. godinu.

„Idućih dana možemo očekivati pojačanu volatilnost cijena dionica na domaćoj burzi pod utjecajem objave poslovnih rezultata, a vrhunac će biti sutra, kada će većina kompanija objaviti svoja izvješća“, navodi Nagy.

Na inozemnim je burzama, pak, trgovanje mirno. U srijedu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon četiri dana snažnog rasta, jer nije bilo novih vijesti koje bi podržale uspon cijena dionica.

Dow Jones oslabio je 0,19, a S&P 500 indeks 0,03 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,24 posto.

„Na inozemnim burzama relativno je mirno, a tako bi moglo biti i dalje. Najvažniji burzovni indeksi prošli su kroz manju korekciju nakon što su dosegnuli rekordne razine, a sada se očekuju nove smjernice iz Feda u vezi daljnjeg smjera monetarne politike. Od makroekonomskih pokazatelja, očekuju se podaci o prometu u maloprodaji te o nezaposlenosti u proteklome tjednu u SAD-u“, zaključuje Nagy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, tamas nagy, podravka, končar, ericsson nikola teska