Tvrtke

ZADOVOLJAN: Zvonimir Mršić: Podravka prošle godine napravila značajne pomake

Neto dobit Grupe Podravka bez jednokratnih stavki iznosila 200 milijuna kuna, što je rast za 78 posto u odnosu na godinu prije.

Piše: PolitikaPlus
Na upite novinara nije iznio podatak o broju zbrinutih radnika, kazavši kako je Podravka u isto vrijeme i zapošljavala pa stoga može govoriti tek o neto efektu. Iz njega, kako je kazao, proizlazi da je krajem 2012. u plaću primalo 6.100, a krajem prošle godine 5.700 osoba.

Podravka je prošle godine napravila značajne pomake o čemu svjedoče i rezultati poslovanja, ocijenio je na predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni prošlogodišnji rezultati po kojima je neto dobit Grupe Podravka bez jednokratnih stavki iznosila 200 milijuna kuna, što je rast za 78 posto u odnosu na godinu prije.

Prošlogodišnji je rezultat Grupe Podravka pod značajnim utjecajem jednokratnih stavki koje u razini neto dobiti ukupno iznose 133,4 milijuna kuna, a Mršić je objasnio kako se to prije svega odnosi na umanjenje vrijednosti imovine koja je stečena u prethodnom razdoblju, prije svega u nekim ne tako dobrim akvizicijama.

Kao značajnije prošlogodišnje događaje čelni čovjek Podravke izdvojio je glavnu skupštinu na kojoj je izmijenjen statut i svi dioničari dovedeni u jednakopravni položaj, kao i odluke o smanjenju temeljnog kapitala za pokriće akumuliranih gubitaka te otvaranje mogućnosti dokapitalizacije.

Nastavili smo proces restrukturiranja kompanije i podizanja efikasnosti poslovanja, kazao je Mršić ističući i kako su lani donesene odluke o dokapitalizaciji Belupa te odluka da Belupo započne gradnju dviju tvornica, ukupne vrijednosti 390 milijuna kuna.

Ukupna prodaja Grupe u prošloj je godini iznosila 3,62 milijarde kuna, što je otprilike na razini godine prije.

Izuzmu li se dijelovi poslovanja koji se dezinvestiraju, odnosno programa koji se restrukturiraju (svježe meso, pića, pekare te dio zamrznutog programa) prodaja je rasla 1,6 posto, ističe Mršić, dodajući da su rasla oba segmenta, i prehrana i farmaceutika.

Istaknuo je i kako su smanjena potraživanja od kupaca, obveze prema dobavljačima te dugoročni financijski dug za 154 milijuna kuna. Danas smo stoga relativno nezadužena kompanija po kriterijima hrvatskog tržišta, rekao je Mršić.

Dioničari Podravke napokon će na glavnoj skupštini moći odlučivati o upotrebi dobiti, odnosno hoće li je reinvestirati, isplatiti kroz dividendu ili je ostaviti kao zadržanu dobit, naglasio je Mršić i podsjetio da je zadnji put Podravka isplatila dividendu 2007.

Predsjednik Nadzornog odbora Podravke Dubravko Štimac smatra pak kako bi logičan potez bio reinvestiranje dobiti.

Troškovi za zbrinjavanja viška radnika prošle su godine iznosili 57,2 milijuna kuna, a Mršić ističe kako je prosječna otpremnina iznosila 120 tisuća kuna.

Na upite novinara nije iznio podatak o broju zbrinutih radnika, kazavši kako je Podravka u isto vrijeme i zapošljavala pa stoga može govoriti tek o neto efektu. Iz njega, kako je kazao, proizlazi da je krajem 2012. u plaću primalo 6.100, a krajem prošle godine 5.700 osoba.

Na novinarski upit je li Podravka zainteresirana za kupnju Leda, Štimac je kratko kazao da je Nadzorni odbor kompanije ovlastio i dao nalog Podravki da gleda potencijalne šanse i mogućnosti za preuzimanje kompanija u Hrvatskoj i regiji. O konkretnom slučaju nije želio dati odgovor.

Novinari su upitali i u kojoj su fazi razgovori sa srbijanskom MK grupom, a Mršić kaže kako se s MK grupom razgovara o više oblika suradnje na više tržišta. Jedno od tržišta jest i ono Srbije. Razgovaramo i kada nešto dogovorimo o tome ćemo izvijestiti javnost, kazao je Mršić, napominjući kako se razgovara isključivo o poslovnoj suradnji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PODRAVKA, Zvonimir Mršić