A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/podravka-032.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebačka burza: U središtu pažnje rezultati Podravke i Petrokemije | Politika+
Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: U središtu pažnje rezultati Podravke i Petrokemije

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Zagrebačkoj burzi u fokusu investitora danas će biti poslovni rezultati domaćih kompanija za prošlu godinu, prije svega Podravke i Petrokemije. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Pod utjecajem pozitivnog raspoloženja na inozemnim burzama uoči prvog izvješća predsjednice Feda Janet Yellen u Kongresu, danas bi i na domaćem tržištu Crobexi mogli blago ojačati."

Crobex indeks jučer je bio u plusu svega 0,01 posto, završivši trgovanje na 1.804 boda. Crobex10, pak, oslabio je 0,14 posto, na 1.002 boda. Redovni promet iznosio je 9,3 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego u petak.

Više od polovice prometa, 4,9 milijuna kuna, ostvareno je dionicom HT-a, a cijena joj je oslabila 0,06 posto, na 170,4 kune.

„Pod utjecajem pozitivnog raspoloženja na inozemnim burzama uoči prvog izvješća predsjednice Feda Janet Yellen u Kongresu, danas bi i na domaćem tržištu Crobexi mogli blago ojačati. Ipak, u fokusu domaćih investitora bit će sezona objava poslovnih rezultata. Prva od blue-chip kompanija koja će izvijestiti o poslovanju u prošloj godini bit će Podravka“, ističe Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Uprava Podravke će na konferenciji za novinare u 13 sati izvijestiti o privremenim konsolidiranim nerevidiranim poslovnim rezultatima grupe za 2013. godinu.

„U fokusu investitora mogla bi biti i dionica Petrokemije, nakon što je Uprava jučer izvijestila o nerevidiranim poslovnim rezultatima za prošlu godinu“, navodi Harambašić Nereau.

Petrokemija je jučer potkraj trgovanja na burzi objavila da je prošle godine poslovala s gubitkom prije oporezivanja od 329,4 milijuna kuna. Uprava je navela i da se Petrokemija suočava s ozbiljnim poremećajima u poslovanju koji su uzrok velikih očekivanih gubitaka.

„U dužem vremenskom razdoblju tvrtka posluje s gubitkom - u zadnjih 10 godina samo su tri godine završile s dobiti, što je rezultiralo kumulativnim negativnim učincima u strukturi imovine i obveza društva, prije svega u izostanku razvojnih investicija i restrukturiranja u skladu s promjenama na globalnom tržištu", navodi se u priopćenju.

U međuvremenu, Povjerenstvo za odabir strateškog partnera za Petrokemiju definiralo je transakcijske dokumente koji moraju biti dio obvezujuće ponude za kupnju Petrokemije. Oni će biti poslani ponuđačima koji su ušli u drugi krug natječaja za privatizaciju Petrokemije, a njihov odgovor, odnosno obvezujuće ponude, očekuju se krajem veljače ili početkom ožujka, kažu u Ministarstvu gospodarstva.

Po pisanju medija, ponuđači su austrijski Borealis, češki Agrofert i mađarski Nitrogenmuveku. Cijena dionice Petrokemije jučer je oslabila 3,45 posto, na 140 kuna, uz 105.000 kuna prometa.

A na Wall Streetu su, pak, u ponedjeljak cijene dionica porasle, no blago jer su ulagači oprezni nakon dva dana snažnog rasta tržišta, a uoči prvog izvješća predsjednice Feda Janet Yellen u Kongresu.

Dow Jones ojačao je 0,05 posto, dok je S&P 500 porastao 0,16 posto, a Nasdaq indeks 0,54 posto.

I na azijskim burzama cijene dionica jutros su u porastu.

Ulagači čekaju izvješće Janet Yellen o monetarnoj politici i stanju u gospodarstvu, koje će danas poslijepodne iznijeti u Kongresu. Bit će to njezin prvi nastup u Kongresu otkako je početkom veljače na čelnom mjestu središnje banke naslijedila Bena Bernankea.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

petrokemija, podravka, zagrebačka burza