Znanost

PRIZNANJE: IRB-ova znanstvenica partnerica u FP7 projektu THYMISTEM

Riječ je o projektu u kojemu se razvija terapija stanicama maticama koje mogu obnoviti imunosni sustav.

Piše: PolitikaPlus
Riječ je o projektu u kojemu se razvija terapija stanicama maticama koje mogu obnoviti imunosni sustav tako što će popraviti timus, organ koji se nalazi u prsnome košu iznad srca i koji je zadužen za proizvodnju važnih obrambenih stanica organizma.

Znanstvenica Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. Mariastefania Antica postala je partner na multidisciplinarnom projektu THYMISTEM u sklopu sheme "Zdravlje" Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije (EU) .

Riječ je o projektu u kojemu se razvija terapija stanicama maticama koje mogu obnoviti imunosni sustav tako što će popraviti timus, organ koji se nalazi u prsnome košu iznad srca i koji je zadužen za proizvodnju važnih obrambenih stanica organizma, priopćio je danas IRB.

Projekt THYMISTEM vrijedan je šest milijuna eura, a od toga 500 tisuća eura pripada IRB-u. U projektu su okupljene partnerske institucije i stručnjaci u području biologije i imunobiologije iz šest europskih zemalja i SAD-a. Tijekom sljedeće četiri godine znanstvenici će razvijati metode za uzgoj stanica matica timusa kako bi u budućnosti omogućili obnovu tkiva timusa i imunosnog sustava ljudi.

Timus je središnji organ imunosnog sustava i u njemu se razvijaju limfociti T, najvažnije stanice u obrani organizma. Ima ključnu ulogu u normalnom funkcioniranju imunosnog sustava, ali je timus i jedan od prvih organa u tijelu koji počinje 'stariti' zbog čega su stariji ljudi podložniji raznim virusnim infekcija, primjerice, gripi. Pored toga, objašnjava se, izuzetno je osjetljiv na brojne citotoksične čimbenike kao što su zračenje, kemoterapija, djelovanje toksina i sl.

Nedavna istraživanja pokazala su pak da presađivanje tkiva neonatalnoga timusa može dovesti do obnove rada imunosnog sustava, ali ograničena dostupnost tkiva transplantata ne dopušta uvođenje ovoga pristupa liječenju u kliničku praksu.

Dodaje se kako se također pokazalo da se epitelne stanice timusa, koje su ključne za razvoj imunokompetentnih limoficita T, mogu obnavljati iz stanica matica, ali za sada, u svijetu nisu razvijeni protokoli za laboratorijski uzgoj tkiva timusa.

Ističe se da je upravo zato cilj projekta THYMISTEM razviti izvedive protokole za uzgoj ljudskih epitelnih timusnih stanica 'in vitro' (u epruveti) te uspostaviti postupke za njihovo obnavljanje i dugoročno održavanje u laboratorijskim uvjetima.

Europska komisija je izvrsno ocijenila taj projekt jer je od 1309 prijavljenih projekata za financiranje odabrano njih 124 tako da je projekt THYMISTEM u uskome krugu od deset posto najboljih projekata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Institut Ruđer Bošković, IRB