A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Queer Zagreb sezonu otvara 2. veljače predstava 'Nečastive' | Politika+
Kultura

BOGAT PROGRAM: Queer Zagreb sezonu otvara 2. veljače predstava 'Nečastive'

Umjetnički direktor programa Zvonimir Dobrović posebno ističe međunarodnu komponentu programa.

Piše: PolitikaPlus
"Okrenutost međunarodnoj suradnji kroz queer programe pokušava podržati znatiželju domaćih umjetnika za širim pogledima od ovih okvira u kojima svi obitavamo i unutar kojih radimo", kazao je Hini Dobrović. "Samo nam ta vrsta otvorenosti za nove sadržaje i izazove dugoročno može značiti mogućnost produciranja sve boljeg arta", objasnio je Dobrović, koji je ujedno i programski voditelj udruge Domino, organizatora Sezone.

Hrvatska platforma za promicanje queer kulture i identiteta Queer Zagreb i u ovoj godini najavljuje bogat program glazbe, plesa, filma i književnih promocija, a izvedbeni dio novog ciklusa otvorit će 2. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu plesna predstava "Nečastive" autora i izvođača Brune Isakovića.

Umjetnički direktor programa Zvonimir Dobrović posebno ističe međunarodnu komponentu programa: Hrvatska će se kroz program Queer Zagreb Sezone u prvoj polovici 2014. povezati s čak četiri kontinenta, jer Sezona predstavlja dvadesetak umjetnika iz Australije, Sjeverne Amerike, Azije i Europe.

"Okrenutost međunarodnoj suradnji kroz queer programe pokušava podržati znatiželju domaćih umjetnika za širim pogledima od ovih okvira u kojima svi obitavamo i unutar kojih radimo", kazao je Hini Dobrović. "Samo nam ta vrsta otvorenosti za nove sadržaje i izazove dugoročno može značiti mogućnost produciranja sve boljeg arta", objasnio je Dobrović, koji je ujedno i programski voditelj udruge Domino, organizatora Sezone.

"Gostovanja, koprodukcije, turneje i rezidencije u okviru Queer Zagreb Sezone prikazali su nam se kao odlični mehanizmi stvaranja prilika domaćim umjetnicima za rad i u širem kontekstu od hrvatskog, ali i inozemnim umjetnicima da bolje i sadržajnije upoznaju trenutni kontekst umjetničkog rada u Hrvatskoj. Upravo je ta vrsta fokusa razlog što je udruga Domino uspjela otvoriti toliko kanala kroz koje može djelovati na stvaranju umjetničkog sadržaja u Hrvatskoj i inozemstvu", napomenuo je.

Izvedbeni dio prvoga tromjesečja sezone 2014. otvara 2. veljače u dvorani Gorgona MSU-a autorski projekt koreografa i plesača Brune Isakovića "Nečastive", koji je već s velikim uspjehom izveden u Chicagu, New Yorku i Tokiju a tijekom 2014. u planu je i šira turneja po SAD-u, te gostovanja u Grčkoj, Južnoj Koreji, Japanu, Filipinima i drugdje.

Program se nastavlja gostovanjem venezuelansko-kanadskog umjetnika Josea Navasa s predstavom "Personae" u ožujku u Zagrebačkom plesnom centru. "Suradnja je ostvarena i sa Studijem za suvremeni ples pa će od sada gostujući plesni umjetnici održavati i radionice i predavanja za članove SSP-a te i širu domaću plesnu scenu", napomenuo je Dobrović.

Sezona Queer Zagreba, koji je prošle godine iz festivalske transformiran u sezonsku programsku shemu, u prvom ovogodišnjem tromjesečju predstavit će i Philipa Adamsa iz Australije, te projekt umjetničkog istraživanja "Performing Gender" u kojemu sudjeluje i hrvatska vizualna umjetnica Nina Kurtela.

Djelokrug aktivnosti Queer Zagreba uz brojne kazališne produkcije – bit će ih tijekom sezone ukupno više od 15 i to većinom međunarodnih izvođača – obuhvaća i promocije knjiga te postavljanje izložaba, a jedna je takva pod nazivom "Nacistički teror nad homoseksualcima 1933. do 1945.", nakon što je već ranije obišla Zagreb, Rijeku, Pulu, Beograd i Skopje, otvorila u siječnju ovogodišnju sezonu Queer Zagreba u Splitu.

Nastavljaju se i umjetničke rezidencije inozemnih umjetnika, a prvi umjetnici na rezidencijalnom gostovanju u Hrvatskoj bit će petero australskih koreografa i plesača koji će u Zagrebu raditi na novoj predstavi čija je premijera planirana za 2015.

Ove godine Queer Zagreb slavi desetu obljetnicu redovitog mjesečnog queer filmskog programa, a obljetnički program u Kinu Europa u prvome tromjesečju donosi gostovanje redatelja i scenarista Jerryja Tartaglie. Umjetnik koji već četiri desetljeća snima eksperimentalne i queer filmove u Zagreb dolazi izravno s Berlinalea, a u sklopu svojeg gostovanja na Queer MoMentima prikazat će dio iz svoje bogate filmografije i tom prilikom objasniti svoj rad na eksperimentalnim filmovima.

Još jedan film u programu je i hrvatska premijera indie ljubavne lezbijske drame "Dvojina" u ožujku. Iskrena ljubavna priča o dvije djevojke koje su se srele u pogrešnom trenutku u režiji Slovenca Nejca Gazvode nastala je u slovensko-hrvatsko-danskoj koprodukciji.

Uz već postojeća brojna queer književna izdanja u nakladi udruge Domino – dosad ih je objavljeno 25 – do kraja ožujka bit će predstavljen hrvatski prijevod drugog dijela dnevnika Susan Sontag "Kao što je svijest upregnuta u jarmu tijela", objavljenog 2012., te roman "Samac" Christophera Isherwooda iz 1964.

Za razdoblje koje će uslijediti, udruga najavljuje bogat raspored događanja, uz velika imena poput Raimunda Hoghea u travnju, zatim vrlo bogat izvedbeni svibanj koji uključuje završnu fazu EU projekta Performing Gender koji donosi mini-festival Genderformance - program posvećen odnosu roda i koreografije, s gostovanjima umjetnica iz Filipina, Koreje, Indije i drugih zemalja, te Dutch Dance Days, čiji je poseban fokus na nizozemsku plesnu scenu s Jan Martensom, Mor Shanijem i Giuliom D'Annom.

Queer Zagreb Sezona dio je platforme This is a Domino Project, a održava se na različitim lokacijama u Zagrebu, od Kina Europe do MSU-a i Zagrebačkog plesnog centra, te u Rijeci u Art kinu Croatia i u Domu omladine u Splitu. Projekt su financijski poduprli Ministarstvo kulture, Ured za kulturu Grada Zagreba, Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, HAVC, Program kulture 2007 – 2013 Europske Unije, Kultura Nova, Australia Council for the Arts, Arts Victoria, te Yokohama Dance Collection.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVA, Queer Zagreb, NEČASTIVE