Znanost

ZNANOST : Kako smanjiti broj studenata na Pravu i Ekonomiji - imati samo ljetni rok

A Plan razvoja znanstveno-istraživačke infrastrukture mora se povući iz daljnje procedure.

Piše: Ilijana Grgić

Rješenje za visoke upisne kvote na fakultetima poput Ekonomskog i Pravnog, moglo bi se riješiti vrlo jednostavno, već od iduće akademske godine, tako da nakon ljetnog upisnog roka, nema više upisa. Ideja je to koju je iznio rektor Sveučilišta u  Zagrebu Aleksa Bjeliš, koji navodi kako je tu ideju iznio i privatnom sektoru no oni nisu odgovorili.

 

- To je naša sugestija. Jer cijeli sustav je predimenzioniran, mi postupno spuštamo kvote. Ali to je pitanje spojenih posuda, mislimo da bi mogući pristup bio u kvaliteti obrazovanja.

 

 

Što se tiče Plana  razvoja znanstveno-istraživačke infrastrukture u Republici Hrvatskoj stav, koje je ministarstvo uputilo u javnu raspravu, a koja je završena jučer, Bjeliš ističe kako je  stav Sveučilišta u Zagrebu da se taj plan mora povući iz daljnje procedure.

 

- Uočljivo je izostavljanje ili krajnje neadekvatno spominjanje niza istraživačkih institucija, skupina i djelatnosti koje, ne samo da imaju najveće udjele u hrvatskom istraživačkom sustavu, nego su i superiorni po postignutim rezultatima i stečenoj međunarodnoj reputaciji. Još uočljivije je jasno favoriziranje jednih, i ignoriranje ili omalovažavanje drugih institucija, pri čemu se Sveučilište u Zagrebu nedvojbeno našlo u drugoj skupini, istaknuo je Bjeliš .

Iako sam rektor nije želio precizirati o kojim se to institucija radi, u Nacrtu se jasno vidi da se iz devet područja koja će biti primarna za razvoj Znanstvnoistraživačke infrastrukture, samo Sveučilište iz Zagreba se spominje samo iz područja biomedicine i biotehnologije i za istraživanja kombinirane primjene matičnih stanica i biomaterijala kod oštećenja mozga na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te Informacijsko-komunikacijske tehnologije na FER-u.

 

 

Isto tako Senat Sveučilišta raspisao je dva natječaja za stipendiranje, ukupno 750 studenta, ukupne vrijednosti oko osam milijuna kuna. Isto tako u tijeku je izbor novog rektora, koji bi trebao biti završen do sredine travnja. Dosadašnji rektor Aleksa Bjeliš neće se kandidirati jer mu upravo teče drugi mandat.