Komentari

TJEDNI IZBOR: Radimir Čačić ni kriv ni dužan postao osoba tjedna?!?

Ako Čačić planira povratiti poziciju i utjecaj koji je imao prije odlaska na odsluženje kazne, mnoge će mu se stvari morati čudesno poklopiti.

Piše: Ivan Klarić

Trebala je to biti priča o uspjehu. U prvim danima nakon pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima, prvi potpredsjednik Radimir Čačić slao je više nego optimistične poruke - investicije, gospodarski rast, zapošljavanja, bolji život hrvatskih građana. Sve je to jamčio.

Ako Čačić uistinu planira povratiti svoju poziciju i utjecaj koji je imao prije odlaska na odsluženje kazne, mnoge će mu se stvari morati čudesno poklopiti. No, prije svega, morat će promijeniti svoj način komunikacije. Kad bi to doista bio u stanju, onda bi stvarno sve bilo moguće.

No, usporedo sa sladunjavim najavama, u prvi plan je iskakao i ne baš najsimpatičniji Čačićev karakter. Posebno je dolazio do izražaja kada su se najave pokazale ispraznima. Na kritike je odgovarao bahato i bez osjećaja za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze zemlja i njeni građani.

 

A vrlo brzo stigla je i pravomoćna presuda za prometnu nesreću u Mađarskoj prilikom koje su smrtno stradale dvije osobe. Nad odlaskom Čačića u zatvor likovali su mnogi - jer ga nisu voljeli i jer im se nikako nije dopadao njegov nastup. Iako je, u trenutku kada je zakoračio u zatvor blizu Pule, napustio politiku, pa samim time i stranački život, razne verzije njegova povratka u HNS nisu prestajale zabavljati javnost, a Vesni Pusić stvarati brige.

 

Razni 'bliski izvori', 'osobe bliske Čačiću', preko medija su odašiljali poruku kako je Čačić nezadovoljan načinom na koji Vesna Pusić i njeni suradnici vode stranku. Navodno, negativno se osvrtao i na HNS-ove, ali i SDP-ove ministre. Pa čak i na premijera Zorana Milanovića koji ga se nije htio odreći do posljednjeg trenutka. Kao što se sada ne želi odreći Josipa Perkovića.

 

Kako su izjave 'bliskih izvora' postajale sve učestalije, a po Pusić i njene suradnike u stranci opasnije, predsjednica HNS-a je u razgovoru za Globus prekinula šutnju o Čačiću i više nego jasno poručila kakva ga sudbina čeka.

- Čačić više nikada ništa neće biti ni u HNS-u, ni u Vladi, kazala je tada Pusić, a nekoliko dana poslije uslijedila je jednoglasna odluka Predsjedništva HNS-a o izbacivanju Radimira Čačića.

 

Ljudski i moralno, bila je to dvojbena odluka. Izbaciti nekoga dok se nalazi u zatvoru, nemoćan da na bilo koji način reagira i stane u svoju obranu, pokazala je duboki demokratski mrak u kojem se nalazi HNS. Kao i gotovo sve druge političke stranke u Hrvatskoj.

 

Politički, bila je to razumljiva odluka. Vesna Pusić i njeni suradnici, od kojih je neke Čačić, politički govoreći, doslovno stvorio, shvatili su da Čačić po izlasku iz zatvora vjerojatno neće mirovati i da će krenuti u obračun, u borbu za poziciju i moć koju je imao prije odlaska u zatvor. Barem su tako nagovještali 'bliski izvori'.


...........

 

...........

  NEDEMOKRATSKI HNS. Kao i što smo naveli nekoliko rečenica iznad, odluka da se nekoga izbaci iz stranke dok je u nemogućnosti da stane u svoju obranu i/ili da se žali na takvu jednu odluku, pokazuje kako stranke tek načelno pričaju o demokraciji, ali je svakodnevno ne žive. Isti je slučaj bio i kada je SDP, bez prava na žalbu, isključio Aleksandru Kolarić. Ako takve stranke vode zemlju, onda je legitimno postaviti pitanje kako mogu razvijati demokraciju u zemlji kojom vladaju. Odgovor je, valjda, svima više nego jasan.

 

VLADA: TUŽBA PROTIV MOLA Hrvatska je podnijela tužbu pred Arbitražnim međunarodnim sudom UN-a u Ženevi protiv mađarskog MOL-a. Kako se neslužbeno doznaje, Hrvatska time traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora. Ti su ugovori potpisani u vrijeme Vlade premijera Ive Sanadera. Bilo je i vrijeme!

 

VLADA POTIČE DEPRESIJU Zbog teških socioekonomskih prilika sve je veći broj anksioznih i depresivnih bolesnika u Hrvatskoj, psihijatrijske ambulante su pune, a potrošnja lijekova za smirenje raste, pa je po podacima Hrvatske agencije za lijekove (Halmed) u 2012. godini 25 od tisuću stanovnika dnevno uzimalo antidepresive, a sredstva za smirenje čak 68 od tisuću stanovnika. To je sve rezultat neučinkovitosti i nesposobnosti aktualne, ali i prethodnih Vlada.

 

 

 

 

 

Bilo bi to, vjerojatno su pomislili Pusić i suradnici, pogubno za HNS koji se taman počeo oporavljati od negativnog imidža koji im je priskrbio Čačić, ali i za njih. Mnogi bi nakon eventualnog povratka Čačića u igru izgubili svoje pozicije i utjecaj, što na stranačkoj, što na razini države.

 

I tada su se odlučili na izbacivanje.

 

Kakva je politička budućnost Radimira Čačića teško je prognozirati. Hoće li iskoristiti svoj utjecaj u sjeverozapadnom HNS-u i na taj način krenuti u rušenje vodstva stranke ili će se prikloniti nekom od političkih igrača izvan stranke (Milan Bandić se spominje kao najnoviji čvrsti saveznik), pokazat će vrijeme.

Jubilej gospodina Čačića: Kako ga je živog pokopala HNS-ova vučja družina
Vesna Pusić zabola mu je glogov kolac bojeći se te noći punog mjeseca kad će se on vratiti iz zatvora i zatražiti ono što on misli da mu pripada >>

Ako Čačić uistinu planira povratiti svoju poziciju i utjecaj koji je imao prije odlaska na odsluženje kazne, mnoge će mu se stvari morati čudesno poklopiti. No, prije svega, morat će promijeniti svoj način komunikacije. Kad bi to doista bio u stanju, onda bi  stvarno sve bilo moguće. U svakom slučaju, po izlasku Radimira Čačića iz zatvora, očekuje nas zanimljiv rasplet.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KUKURIKU KOALICIJA, vlada, zoran milanović, osoba tjedna, hns, radimir čačić