A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/david-cameron-099.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

David Cameron: Velika Britanija je i dalje pravi partner SAD-u | Politika+
Svijet

VOJSKA: David Cameron: Velika Britanija je i dalje pravi partner SAD-u

Po potrošnji, britanska je vojska četvrta na svijetu, nakon SAD-a, Kine i Rusije.

Piše: PolitikaPlus

Britanski premijer David Cameron rekao je da je nekadašnji američki ministar obrane pogriješio kad je rekao kako rezanje troškova znači da britanske oružane snage više nisu u stanju biti pravi vojni partner Sjedinjenim Državama.

Njegova otvorena reakcija pokazala je koliko je vlada osjetljiva na optužbe da su britanske bliske veze sa SAD-om potkopane rezanjem troškova i odbijanjem parlamenta da odobri britansko sudjelovanje u zračnim udarima u Siriji.

Takva reakcija odražava i njegovu odlučnost da provede najavljene rezove u potrošnji, kojima se kani smanjiti veliki javni dug, iako su i vodeći generali pa i parlamentarni zastupnici njegove konzervativne stranke te rezove već okarakterizirali kao preduboke.

Po potrošnji, britanska je vojska četvrta na svijetu, nakon SAD-a, Kine i Rusije, ali u ovome će je desetljeću smanjiti za dvadeset tisuća kopnenih vojnika, te šest tisuća u mornarici i pet tisuća u zrakoplovstvu.

U četvrtak je Robert Gates koji je bio ministar obrane pod Georgeom W. Bushem mlađim i Barackom Obamom, rekao kako mu je žao što je tim odlukama ograničena britanska sposobnost suradnje sa SAD-om.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojska, sad, velika britanija, david cameron