4kotača

BROJKE: Registracije novih vozila u EU pale su 1,7 posto u 2013. godini

U 26 zemalja Europske unije (bez Malte) prošle je godine prodano ukupno 11,8 milijuna novih automobila.

Piše: PolitikaPlus

Registracije novih automobila u Europskoj uniji pale su u 2013. za 1,7 posto, uz velike razlike među pojedinim zemljama, pa je tako Velika Britanija zabilježila veliki rast a Italija i Francuska pad, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

U 26 zemalja Europske unije (bez Malte) prošle je godine prodano ukupno 11,8 milijuna novih automobila, pokazali su podaci Udruženja europskih proizvođača automobila (ACEA).

Pad od 1,7 posto u usporedbi s 2012. potvrdio je dugotrajnu slabost u EU, koji se još uvijek pokušava oporaviti od četverogodišnje dužničke krize u eurozoni.

U 2012. prodaja je u EU zabilježila najveći pad u 18 godina, od 8,2 posto, što upućuje na zaključak da se europsko tržište možda ipak polako stabilizira. U posljednja četiri mjeseca 2013. registracije su porasle, pri čemu u prosincu čak 13,3 posto.

Najbolja je situacija u Velikoj Britaniji, gdje su registracije novih vozila u 2013. poskočile čak 10,8 posto.

Posrnule članice eurozone Italija i Francuska imale su daleko lošiju godinu, uz pad registracija za 7,1 odnosno 5,7 posto.

Najveće europsko gospodarstvo Njemačka zabilježilo je pad od 4,2 posto.

Među pojedinim proizvođačima najbolji je rezultat zabilježila japanska Mazda, sa skokom prodaje od čak 16,1 posto. Slijede Jaguar Land Rover i Renault s rastom od 9,7 odnosno 4,4 posto.

Pad tržišnog udjela zabilježili su pak francuski PSA Peugeot Citroen, koji je zabilježio pad registracija za 8,4 posto, i talijanski Fiat, s padom registracija za 7,1 posto. General Motors i Ford također su zabilježili nepovoljne trendove na europskom tržištu, uz pad prodaje od 4,3 odnosno 3,2 posto.

Njemački Volkswagen i BMW bili su uglavnom stabilni, s padom prodaje za blagih 0,6 odnosno 0,8 posto.

Proizvođači prognoziraju da će prodaja u 2014. stagnirati ili će se blago povećati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prodaja, automobili, au