A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dvorac-eltz-vjencanje-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srbija neće vratiti imovinu oduzetu Hrvatima za vrijeme komunizma | Politika+
Hrvatska

RECIPROCITET : Srbija neće vratiti imovinu oduzetu Hrvatima za vrijeme komunizma

Podneseno je 70 zahtjeva iz Hrvatske.

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus

Srpski mediji javljaju da je za povratak imovine oduzete u vrijeme komunističkog režima mjerodavnim institucijama u Srbiji do danas podneseno 70 zahtjeva iz Hrvatske, ali njihovi se zahtjevi ne razmatraju jer ni Hrvatska ne vraća imovinu oduzetu državljanima Srbije.

 

Institucije u Srbiji  drže da državljani bivših SFRJ republika imaju pravo na povrat imovine pod uvjetom reciprociteta. Ako je bivša republika zakonom uredila vraćanje imovine, njeni državljani imaju pravo na povrat nekretnina u Srbiji samo ako je i njihovim  državljanima priznato isto pravo u toj državi.


Državljani Srbije su tražili povrat imovine u bivšim republikama, danas državama u kojima je to ozakonjeno, a to je učinjeno u svima osim BiH. U srbiji drže da su njihovi građani svoje pravo su uspjeli ostvariti svugdje osim u Hrvatskoj i Makedoniji pa zato ni hrvatski i makedonski državljani ne mogu dobiti nazad oduzetu imovinu u Srbiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

makedonija, imovina, državljanin, komunizam, dvorac