Hrvatska

PREUZIMANJA: Dnevnik: Agrokor sad nudi nižu cijenu za Mercator, pokušava li se Todorić izvući?

''Traže li u Agrokoru zapravo izgovor za povlačenje svoje ponude?''

Piše: PolitikaPlus


"Ako se radi o manevru da se povuče iz ponude, predsjednik Agrokora Ivica Todorić mogao bi se pozivati na uvjete o financijskoj strukturi Mercatora iz kupoprodajnog ugovora, te tvrditi da ti uvjeti za njega nisu prihvatljivi, a u tom bi se slučaju iz realizacije kupoprodajnog ugovora s većinskim vlasnicima mogao povući bez plaćanja ikakve ugovorne globe."

Agrokor je većinskim vlasnicima Mercatora s kojima ima kupoprodajni ugovor posredno uputio novu ponudu, prema kojoj bi im po dionici platio 80 umjesto predviđenih 120 eura, a u zamjenu izveo dokapitalizaciju tog slovenskog trgovačkog lanca sa 225 milijuna eura, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list Dnevnik.

List se pri tome poziva na svoje izvore, ali priznaje da ih nisu željeli potvrditi u konzorciju prodavatelja. Dokapitalizacijom koju nudi Agrokor, Mercatorov dug smanjio bi se za jednu četvrtinu, navodi Dnevnik.


Izvorni kupoprodajni ugovor većinskih vlasnika i Agrokora predviđa fiksnu cijenu dionice od 120 eura, a ne i mogućnost njezine promjene. No, s novim uvjetima koje je Agrokor ponudio preko konzultanta ING banke, koji vodi kupoprodajni postupak, složila bi se Nova Ljubljanska banka (NLB), ali ne i Pivovarna Laško (PL) koja raspolaže s gotovo četvrtinom dionica Mercatora, tvrdi list.

"PL bi pod novim uvjetima za svoje dionice dobio 35 milijuna eura manje, ali bi još uvijek bio opterećen sa 250 milijuna eura kredita bankama, a dodatno bi mu smanjio i kapital tvrtke kćeri Radenske, koja je suvlasnica Mercatora", navodi list.

"Budući da je kupoprodajnim ugovorom iz lipnja prošle godine cijena za dionicu Mercatora definirana fiksno i nije ju moguće promijeniti, postavlja se pitanje ne traže li u Agrokoru zapravo izgovor za povlačenje svoje ponude", navodi Dnevnik, koji tvrdi da koncern Agrokor ima teškoće s pribavljanjem potrebnih sredstava za kupnju Mercatora.

"U Agrokoru su se o financiranju preuzimanja Mercatora ponovo dogovarali sa skupinom banaka u kojoj su JP Morgan, Deutsche bank i BNP Paribas, ali poznavatelji navode da je malo mogućnosti da pregovori završe uspjehom", tvrdi list.

Ako se radi o manevru da se povuče iz ponude, predsjednik Agrokora Ivica Todorić mogao bi se pozivati na uvjete o financijskoj strukturi Mercatora iz kupoprodajnog ugovora, te tvrditi da ti uvjeti za njega nisu prihvatljivi, a u tom bi se slučaju iz realizacije kupoprodajnog ugovora s većinskim vlasnicima mogao povući bez plaćanja ikakve ugovorne globe, navodi Dnevnik.

List podsjeća da je u postupku prikupljanja obvezujućih ponuda model dokapitalizacije Mercatora nudio prodavateljima financijski fond MID Europa, ali da to vlasnicima Mercatora nije bilo prihvatljivo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ljubljanska banka, spajanja i preuzimanja, mercator, agrokor, pivovarna laško