Regija

BIH : Valentin Inzko pozvao Budimira da povuče odluku o smjeni ministra financija

'Ta smjena predstavljala neodgovorni postupak koji može dovesti u pitanje fiskalnu stabilnost i funkcinioranje ne samo FBiH nego i cijele države.'

Piše: PolitikaPlus

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko pozvao je predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da povuče odluku o smjeni federalnog ministra financija Ante Krajine, upozoravajući kako je ta smjena predstavljala neodgovorni postupak koji može dovesti u pitanje fiskalnu stabilnost i funkcinioranje ne samo FBiH nego i cijele države.

 

Budimir je Krajinu smijenio s mjesta ministra financija prošlog tjedna označivši ga odgovornim jer dio razvojačenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nije do kraja prosinca dobio pripadajuće naknade.

U Inzkovoj izjavi koju je objavio njegov sarajevski ured (OHR) stoji kako se predsjednika FBiH "poziva da povuče odluku od 3. siječnja 2014. ili da je izmijeni tako da osigura da ministar financija može i dalje obavljati svoje funkcije sve dok se ne imenuje njegov nasljednik ili dok sud ne odluči drugačije".

 

Budimir je Krajinu smijenio s mjesta ministra financija prošlog tjedna označivši ga odgovornim jer dio razvojačenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nije do kraja prosinca dobio pripadajuće naknade.

 

Ispostavilo se kako je smjena Krajine s trenutačnim stupanjem na snagu dovela u pitanje sve buduće isplate iz federalnog proračuna, uključujući plaće i mirovine te otplatu vajskog duga, jer je samo ministar ovlašten potpisivati naloge za takva plaćanja a zakon nije predvidio mogućnost da se taj dio njegovih ovlasti na nekoga prenese.

 

I tumačenje OHR-a je da ministar financija ima "nezamjenjivu ulogu u provedbi transakcija vezanih za isplate iz proračuna u FBiH" što ukazuje kako je ta pozicija od ključne važnosti za fiskalnu stabilnost entiteta i države.

 

OHR-a također smatra kako je Budimirov pokušaj da se smjenom Krajine zapravo provede rekonstrukcija entitetske vlade tek "gubljenje vremena", a da bi energiju trebalo koristiti na rješavanje stvarnih problema.

 

Entitetski premijer Nermin Nikšić ranije tijekom dana je najavio kako će od ustavnog suda FBiH tražiti očitovanje o smjeni ministra Krajine, dodajući kako je osobno smatra protuzakonitom i ništavnom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislavgrad, zivko budimir, hvo, financije