Zagreb

PLANOVI: Milan Bandić: Sasvim sigurno ću sudjelovati na svim izborima koji dolaze!

'Dovoljno sam star da ne bih napravio iste greške, a dovoljno mlad da još mogu trajati.'

Piše: Vanja Deželić

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, u emisiji 'Nedjeljom u 2' otkrio je niz detalja vezanih uz njegove političke planove, ali i razvoj Grada Zagreba - koji će građane koštati sto milijuna eura.

Sudjelovat ću na europskim, predsjedničkim i parlamentarnim izborima, to vam odmah mogu reći. Dovoljno sam star da ne bih napravio iste greške, a dovoljno mlad da još mogu trajati. Oblike sudjelovanja ću još odlučiti, ali na ovaj ili onaj način ću sudjelovati

No prije svega, ostalo je u "zraku" pitanje o tome hoće li u svoj tim pozvati kontroverznu Željku Markić, kojoj često odaje priznanja i navodi je kao primjer uspješne osobe.

- Željka Markić je u svakom slučaju napravila velike stvari i profilirala se kao brand, a hoće li biti u mom timu? Vidjet ćemo, najbitnije je biti zdrav, lako je za sve ostalo. Znate, meni su građani, kao i mom timu, dali povjerenje da upravljam gradom i želim to povjerenje vratiti, želim Zagreb pretvoriti u istinsku metropolu - kazao je Milan Bandić.

Naravno, apetiti su mu odavno prerasli Zagreb, zato je i istupio iz SDP-a uoči prošlih predsjedničkih izbora. U sljedeće dvije godine će, stoga, sudjelovati na svim izborima koji će se održati!

- Sudjelovat ću u sva tri kruga izbora, to vam odmah mogu reći. Dovoljno sam star da ne bih napravio iste greške, a dovoljno mlad da još mogu trajati. Oblike sudjelovanja ću još odlučiti, ali na ovaj ili onaj način ću sudjelovati - otkrio je Bandić.

Riječ je o izborima za Europski parlament, predsjedničkim izborima i parlamentarnim izborima. Dok će za europske izbore vjerojatno samo sudjelovati kao podrška nekom od kandidata, vrlo je izgledno da će se još jednom okušati na predsjedničkim izborima, odnosno parlamentarnim - to je pravi izazov za njega. Prvenstveno jer je doživio na tom planu poraze. Tvrde neki da bi u tome mogao imati pomoć Radimira Čačića, s kojim se navodno sastao.

- To su špekulacije, nismo se našli i to nema smisla komentirati. Koncentrirajmo se na konkretno, za dvije godine ako se odlučimo idemo u bitku za Sabor i znajte, ako smo od Zagreba napravili što jesmo, možemo i od Hrvatske - održao je kraći politički govor Milan Bandić.

Daleko su izbori za predsjednika i Sabor, do onda bi se mogla rasvjetliti uloga Davora Jelavića oko malverzacija u koje je (opet) upleten, a koje bi na kraju mogle dovesti i do samog Milana Bandića.

- Puno sam već puta o tome govorio, pozivam institucije da rade svoj posao! Vjerujem da su Jelavić i njegovi ljudi radili pošteno svoj posao, ali ako je došlo do nezakonitih poteza mogu reći da imamo nultu stopu tolerancije na to.

Jednako kao što nema tolerancije ni za rekreativce koji se bune zbog izgradnje nogometnog kampana Sveticama. Naravno, gradonačelnik to vidi kao korak naprijed, nikako kao korak nazad.

- Rekreativac sam i samim time bih bio zadnji protiv rekreativaca! Napravit ćemo kamp na Sveticama, hvala Bogu! Rekreacija tamo zbog toga neće umrijeti, jedino će otići tenisači, ali ponudit ću im novu lokaciju.

Možda će novac od Snježne kraljice poslužiti za tu drugu lokaciju?

Za Univerzijadu ćemo potrošiti oko 200 milijuna eura. Od toga će 300 milijuna kuna biti uloženo u Cvjetno naselje i Savu, a ostalo u rekonstrukciju Doma sportova, izgradnju polivalentne dvorane i dovršetak stadiona u Maksimiru. Samo za stadion će otići oko sto milijuna kuna

- Ostalo nam je oko šest do sedam milijuna kuna, a pred nama su Zagreb indoors, Hanžek i mogu vam kazati da će sav novac biti uložen u zagrebački sport, sve će biti transparentno.

Ipak, tih šesto do sedam milijuna kuna nije ništa naspram milijardu i pol kuna, koliko će koštati organizacija Univerzijade 2016. godine!

- Za Univerzijadu ćemo potrošiti ukupno oko 200 milijuna eura, od čega će pola ići iz europskih fondova. Od toga će 300 milijuna kuna biti uloženo u Cvjetno naselje i Savu, a ostalo u rekonstrukciju Doma sportova, izgradnju polivalentne dvorane i dovršetak stadiona u Maksimiru. Samo za stadion će otići oko sto milijuna kuna.

Tvrdi da to sve skupa za stadion i druge objekte nije velik novac.

- Nije to toliko velik novac. Posložit ćemo priču, ne brinite, imamo dvije godine - kazao je gradonačelnik grada u kojem je poznato da čim stignu trokovi ovakve vrste rastu računi za komunalije, uvode se nekakvi posebni filtri za vodu koje treba plaćati, raste cijena javnog prijevoza...

Uistinu, na taj način ništa nije skupo, nema tog projekta koji oko 800 tisuća građana Zagreba ne mogu platiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

maksimir, nedjeljom u 2, univerzijada, zagreb, milan bandić