Zagreb

PALACE: Odigran tradicionalni 51. Novogodišnji brzopotezni turnir u šahu

Turnir je bio vrlo jakog sastava o čemu svjedoči nazočnost čak 16 velemajstora i 5 međunarodnih majstora.

Piše: PolitikaPlus

U zagrebačkom hotelu Palace odigran je tradicionalni, 51. Novogodišnji brzopotezni turnir – "Memorijal prvoga hrvatskog velemajstora Mije Udovčića" na kojem su sudjelovala 24 igrača, a pobijedio je Ivan Šarić.

Izravno pravo nastupa imala su petnaestorica najuspješnijih s prošlogodišnjeg turnira, četvorica su se plasirala preko polufinala, a petorica su stigla s pozivnicom organizatora – Zagrebačkog šahovskog saveza.

Turnir je bio vrlo jakog sastava o čemu svjedoči nazočnost čak 16 velemajstora i 5 međunarodnih majstora. U brzopoteznom tempu od 5 minuta po igraču za cijelu partiju najbolji su bili reprezentativci Ivan Šarić i Hrvoje Stević, koji su nanizali po 14 pobjeda i 8 remija uz samo jedan poraz, pa je o pobjedniku odlučivao dopunski kriterij. Zahvaljujući pobjedi u međusobnom susretu odigranom već u 4. kolu, pobjednički pokal pripao je Splićaninu Ivanu Šariću, Stević je drugi, a samo pola boda iza njih plasirali su se Zoran Jovanović i Zagrepčanin Alojzije Janković. Mladen Palac završio je na sedmom, Robert Zelčić na osmom, a Zdenko Kožul na desetom mjestu. Veteran Krunoslav Hulak nije mogao držati korak s mnogo mlađim i bržim suparnicima i završio je tek na 22. mjestu.

Konačan poredak najuspješnijih sudionika: 1. Ivan Šarić 18, 2. Stević 18, 3. Jovanović 17,5, 4. Alojzije Janković 17,5, 5.-6. Ante Šarić i Vukić po 16,5, 7. Palac 16, 8. Zelčić 15, 9. Brkić 13,5, 10. Kožul 13, 11. Martinović 12,5, 12.-15. Rogulj, Mrđa, Plenković i Lovrić po 10,5 bodova itd.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brzopotezni šah, zagreb, milan bandić, šah