A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dovde-se-prostire-suma-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Revizor i Dovde se prostire šuma: Slovensko narodno gledališče gostuje u ZeKaeMu | Politika+
Kultura

TEATAR: Revizor i Dovde se prostire šuma: Slovensko narodno gledališče gostuje u ZeKaeMu

Jedan od ponajboljih slovenskih redatelja srednje generacije, Diego de Brea dolazi s predstavom Revizor.

Piše: PolitikaPlus

Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje s predstavama „Dovde se prostire šuma“ Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana i Davora Herge te „Revizor“ Nikolaja Vasiljeviča  Gogolja u režiji Diega de Bree u petak i subotu,  3. i 4. siječnja,  u okviru ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Autorski projekt „Dovde se prostire šuma“ osmislili su glumci mariborske Drame, ujedno i izvođači ove poetične, suptilne i romantične predstave u kojoj se miješaju povijesne zgode i maštovite priče iz života. To je  višeslojna, fragmentirana priča po motivima djela njemačkog dramatičara Falka Richtera, eksperimentalna predstava nastala u smjeloj kombinacinji fizičkog i dramskog teatra.

„Dovde se prostire šuma“ prati deformacije obiteljskih odnosa - idealistički snovi o ljubavi poprimaju stvarne konture, dok se čisto erotsko sanjarenje pretvara u noćnu moru. Troje glumaca osebujnom neposrednošću postavljaju pred gledatelje intimnu percepciju kazališnog i životnog prostora uhvaćenog između vizualne, izvedbene, glazbene, likovne, literarne i govorne partiture, te na sebi svojstven način problematiziraju temeljne kategorije suvremenog kazališta. Predstava je početkom ljeta 2013. dobila glavnu nagradu na Festivalu Zlatni lav u Umagu i oduševila je publiku.Jedan od ponajboljih slovenskih redatelja srednje generacije, Diego de Brea dolazi s predstavom „Revizor“ koje predložak pripada najizvođenijim i najpoznatijim komedijama  svjetske dramske literature te stoljećima ne silazi s repertoara, a svojom univerzalnošću se odlično uklapa u svako vrijeme. Korumpirani političari i malograđanska skučenost nepresušna su tema koju Diego de Brea iščitava u oštrom satiričnom tonu, precizno secirajući ljudsku taštinu, himbenost i dvoličnost, a u skladu sa svojom originalnom, intrigantnom i društveno angažiranom autorskom poetikom. U predstavi glume Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Eva Kraš,  Kristijan Ostanek, Ivan Godnič, Miloš Battelino, Matija Stipanič,  Viktor Meglič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Srdjan Grahovac,  Milada Kalezić, Davor Herga, Ivica KnezBojan Maroševič. Scenograf je Hans Georg Schäfer, a kostimograf Leo Kulaš.