Znanost

IZ ORBITE: Astronauti u svemiru uspješno obavili prvu fazu hitnog popravka na ISS-u

Subotnji izlazak u svemir prvi je od dva ili tri izlazaka potrebnih da se popravi sustav hlađenja postaje.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Dva astronauta NASA-e izašla su u subotu na pet i pol sati u svemir i uspješno obavili prve korake u popravci sustava za hlađenje na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Izlazak u svemir, koji je prenosila NASA, prvi je od srpnja kada se svemirsko odijelo talijanskog astronuata Luce Parmitana počelo puniti vodom što je moglo dovesti do njegova gušenja. Astronauti su u subotu bili opremljeni odijelima s disalicama za slučaj curenja vode no ovoga puta se to nije dogodilo.


Subotnji izlazak u svemir prvi je od dva ili tri izlazaka potrebnih da se popravi sustav hlađenja postaje.

Operacija je poduzeta zbog prekida rada 11. prosinca jednog od dva sustava hlađenja postaje na amonijak zbog čega je posada morala isključiti svu opremu koja nije neophodna i prekinuti desetke znanstvenih eksperimenata.

Iako šesteročlana posada postaje nije u opasnosti, preostali sustav ne može podržavati tri laboratorija i druge module na američkoj strani 1000 miiljardi dolara vrijedne međunarodne postaje. Ruska strana postaje ima odvojen sustav hlađenja.

Voditelji projekta su odlučili da astronauti Rick Mastracchio i Mike Hopkins zamijene pumpu sustava koja se nalazi izvan postaje, a operacija je protekla bez problema i završila sat ranije no što je bilo očekivano.

Problem iz srpnja s odijelom je bio u dijelu opreme koja se zove ventilatorska pumpa separator koja cirkulira vodu i zrak u svemirskom odijelu i uklanja vlagu iz zraka.

Ostaje da se utvrdi kako je došlo do začepljenja vodenog separatora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svemorska šetnja, nasa, iss