Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: Fed smanjio poticaje, cijene dionica snažno porasle

Poručili su i da će ključna kamatna stopa na prekonoćno kreditiranje ostati na rekordno niskoj razini, blizu nule, dulje nego što su prije obećali, sve dok stopa nezaposlenosti ne padne ispod 6,5 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks skočili na najviše razine u povijesti, nakon što je američka središnja banka smanjila poticajne monetarne programe, što pokazuje da je uvjerena u stabilan rast gospodarstva.

 

Dow Jones skočio je 292 boda, ili 1,84 posto, na 16.167 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,66 posto, na 1.810 bodova, a Nasdaq indeks 1,15 posto, na 4.070 bodova.

 

Čelnici Feda poručili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, da će središnja banka smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno.

 

Poručili su i da će ključna kamatna stopa na prekonoćno kreditiranje ostati na rekordno niskoj razini, blizu nule, dulje nego što su prije obećali, sve dok stopa nezaposlenosti ne padne ispod 6,5 posto.

 

Odmah nakon priopćenja Feda cijene su dionica pale, jer je odluka središnje banke iznenadila većinu ulagača, koji su smanjenje poticajnih mjera očekivali tek početkom iduće godine.

 

No, smjer tržišta brzo se promijenio, pa su cijene dionica snažno porasle, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

 

„Fedov potez pokazuje da su čelnici središnje banke uvjereni da je rast gospodarstva čvrst, pa su odlučili poduzeti prvi korak prema normalizaciji monetarne politike“, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

 

Fed se na kupnju obveznica, kako bi smanjio tržišne kamatne stope i tako potaknuo rast kreditiranja i gospodarstva, prvi puta odlučio tijekom financijske krize 2008. godine.

 

Potom je to tzv. kvantitativno popuštanje monetarne politike nadopunio i produljio još u dva navrata kako bi osigurao oporavak gospodarstva od recesije.

 

Jučerašnji potez prvi je korak središnje banke prema normalizaciji monetarne politike, nakon pet godina, što pokazuje, kažu analitičari, da su čelnici Feda uvjereni kako je gospodarstvo konačno dovoljno čvrsto da smanjenje poticaja neće usporiti njegov rast.

 

Uz to, ovo je samo smanjenje, a ne i ukidanje poticajnih monetarnih mjera.

 

„Ova je promjena monetarne politike skromna i pokazuje da Fed nije u žurbi. Uz to, središnja je banka oprezno poručila da će i dalje poticati gospodarstvo“, kaže Scott Clemons, strateg u fondu Brown Brothers Harriman Wealth Management.

 

Zahvaljujući tome, jučer su cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, osim tehnološkog, porasle više od 1 posto. Najviše je, 2,4 posto, skočio financijski sektor.

 

Na euforiju ulagača ukazuje i pad VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija za gotovo 15 posto, na 13,8 bodova. To pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

 

Optimizam ulagača ogleda se i u povećanom obujmu trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenila 8,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,1 milijardu.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,09 posto, na 6.492 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,06 posto, na 9.181 bod, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.109 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tržište, BURZA, KAPITAL