A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/cyber-command-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bijela kuća nema namjeru odvojiti NSA i Cyber Command | Politika+
IT

ŠPIJUNAŽA: Bijela kuća nema namjeru odvojiti NSA i Cyber Command

Cyber Command bavi se cyber-ratovanjem, što u ključuje i napade, ne samo obranu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Administracija američkoga predsjednika Baracka Obame u petak je objavila da će jedna osoba i dalje biti na čelu obavještajne Agencije za nacionalnu sigurnost i vojne agencije Cyber Command, iako su nakon otkrića velikih operacija elektronske špijunaže sve glasniji zahtjevi da svaka organizacija dobije svoje vodstvo.

Bijela kuća razmatrala je mogućnost podjele dviju organizacija i davanja civilnoga vodstva agenciji NSA, prvi put u njezinoj 61-godišnjoj povijesti, kako bi se ublažili napadi zbog tih programa koje je svijetu otkrio nekadašnji zaposlenik Edward Snowden.


Na čelu NSA i Cyber Commanda koji se bavi cyber-ratovanjem, sad je jedna osoba, general Keith Alexander koji u ožujku ide u mirovinu. Budući da Cyber Command mora voditi vojni časnik, odluka Bijele kuće znači da će i Alexanderov nasljednik biti iz vojnih redova.

"Nakon temeljita interagencijskog razmatranja, administracija je odlučila da će dužnost direktora NSA i zapovjednika Cyber Commanda i dalje obavljati jedna osoba jer je to najdjelotvorniji pristup radi ostvarivanja misija obiju organizacija", kaže Caitlin Hayden, glasnogovornica Vijeća Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

"Bez takvog vodstva trebalo bi uvesti složene procedure kako bi se nastavila djelotvorna koordinacija i izbjeglo dupliciranje u objema organizacijama", dodala je.

Cyber Command smješten je u Fort Meadeu u Marylandu i zadaća mu je da otkriva i sprječava računalne upade u vojne i druge važne mreže, a takve bi napade mogli izvesti ameriki protivnici poput Kine, Irana i Sjeverne Koreje. No osim obrambene, sve se češće spominje i mogućnost ofenzivnog djelovanja Cyber Commanda jer vojni zapovjednici pripremaju planove cyber napada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nsa, Cyber Command, Keith Alexander, špijunaža, Edward Snowden