A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kompjuter-virus-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

OPREZ Ponovo napadi novog računalnog virusa s logotipom MUP-a | Politika+
IT

TROJAN : OPREZ Ponovo napadi novog računalnog virusa s logotipom MUP-a

U policiji ističu da MUP ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava.

Piše: PolitikaPlus

Ponovo se pojavio računalni virus  koji koristi obavijest s logotipom MUP-a i upozorenjem da će, uplate li 500 kuna, njihovo računalo biti odblokirano, upozorava PU Požeško-slavonska, koja je pozvala je građane da prijave dobiju li na svom računalu.

 

U zadnjih mjesec dana zaprimljeno je više takvih obavijesti.

 

U policiji ističu da MUP ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi o računalnom virusu, tzv "GVU Trojan". Taj virus onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (task manager), registryu te korisniku onemogućuje rad.

 

U isto vrijeme,  pojavljuje se poruka koja govori da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pornografija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice te da će računalo biti otključano u roku 72 sata.

 

Policija napominje da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

 

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj ili dojaviti na telefon 192.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mup, virus, računalo, KOMPJUTERSKI VIRUS, policija