A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Naftna tržišta podijeljena u pogledu ohrabrujućih američkih podataka | Politika+
Energetika

SKEPSA: Naftna tržišta podijeljena u pogledu ohrabrujućih američkih podataka

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla 42 centa u odnosu na jučerašnje zatvaranje i barelom se trgovalo po 111,40 dolara.

Piše: PolitikaPlus

Naftna su tržišta poduprli ohrabrujući podaci iz SAD-a koji su pokazali klizanje stope nezaposlenosti na najnižu razinu u pet godina iako taj podatak ujedno potpiruje bojazni jer bi mogao potaknuti središnju banku da uskoro smanji poticaje za gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla 42 centa u odnosu na jučerašnje zatvaranje i barelom se trgovalo po 111,40 dolara. Jučer je završila burnu trgovinu u minusu 90 centi. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 97,45 dolara.

Današnje izvješće američke vlade rada pokazalo je da su poslodavci u najvećem svjetskom gospodarstvu u prošlom mjesecu neto otvorili 203 tisuće novih radnih mjesta dok je stopa nezaposlenosti kliznula na najnižu razinu u pet godina od 7,0 posto, sa 7,3 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu.

"Rezultat koji pokazuje da je otvoreno više od 185 tisuća novih radnih mjesta vjerojatno će pritisnuti cijene roba i dionica (uz implikacije u vidu Fedova smanjivanja monetarnih poticaja)", konstatirao je Addison Armstrong iz Tradition Energyja u bilješci klijentima prije objave službenog podatka.

Snažan podatak o zapošljavanju nadovezao se na jučerašnju reviziju godišnje stope rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju na 3,6 posto, s početno procijenjenih 2,8 posto.

Ohrabrujući podaci istodobno potpiruju bojazni među ulagačima da bi američka središnja banka mogla smanjiti monetarne poticaje za gospodarstvo i prije ožujka.

Potporu naftnim tržištima pružile su i nepovoljne vremenske prilike u sjevernoj i zapadnoj Europi zbog kojih su evakuirani radnici s platformi u Sjevernom moru. Meteorolozi upozoravaju da bi kontinent mogla pogoditi najteža oluja u proteklih nekoliko godina.

Zbog zahlađenja je smanjena i proizvodnja nafte i plina u Sjedinjenim Državama.

"Sezonski uvjetovani poremećaji u proizvodnji također podupiru cijene nafte", konstatiraju u frankfurtskom Commerzbanku.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice barela njegove nafte jučer iznosila 108,22 dolara, što znači da je bila 70 centi niža nego u prethodnom trgovinskom danu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sad, usa, tržište, nafta, amerika