Zagreb

NELOGIČNO: Vladimir Ferdelji: Ministarstvo okoliša želi ostaviti dojam kao da nešto radi, otuda problem s otpadom

'Komunalni otpad je mnogo opasniji, ali rade probleme s glomaznim.'

Piše: Vanja Deželić

Grad Zagreb i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode vode mali rat oko otpada, zbog čega Zagrepčani ne mogu odlagati glomazni otpad. Tipična je to hrvatska priča, nelogična i besmislena, uzalud utrošena energija.

Nije jasno što je Ministarstvo mislilo s time da se glomazni otpad ne može odlagati, a komunalni može kada je općepoznato da je komunalni puno opasniji od glomaznog. Uz to, glomazni otpad je lakše reciklirat pa uistinu ne vidim čemu sve ovo

- Nije jasno što je Ministarstvo mislilo s time da se glomazni otpad ne može odlagati, a komunalni može kada je općepoznato da je komunalni puno opasniji od glomaznog. Uz to, glomazni otpad je lakše reciklirat pa uistinu ne vidim čemu sve ovo. Valjda kako bi se pokazalo da Ministarstvo nešto radi - kazao nam je nezavisni zastupnik Skupštine, Vladimir Ferdelji.

Koji god bio razlog, Ministarstvo će prijaviti Zagreb. Gradu je dana i obveza da do utorka, 3. prosinca Ministarstvu dostavi podatke o točnim lokacijama na kojima je odložen glomazni otpad na zagrebačkom području te da do petka, 6. prosinca osigura uklanjanje glomaznog otpada i s ostalih lokacija.

Ne treba smetnuti s uma da je Grad već uspio dobiti spor protiv Ministarstva financija, a za očekivati je da će dobiti i ovaj, jer je iznimno nelogičan i ostavlja dojam politizacije, odnosno nekih privatnih sukoba zbog tko zna čega. Jer, pronaći nešto konkretnije i logičnije teško je svima, pa i neutralnom Ferdeljiju.

- Ne znam ima li više ikakve strategije u svemu tome. Svi se gradovi teško snalaze i nadam se da će Zagreb naći najbolje rješenje - ističe Ferdelji.

Već je govorio o problemu otpada i potrebi da se napravi jedan dugoročni plan, kojim bi se ovo pitanje zauvijek riješilo. No, problem su razni interesi, koji koče rješavanje stvari.

- Do kraja mandata to mora biti riješeno. Znači, do 2018. godine bi pitanje otpada trebalo jednom zauvijek riješiti - zaključuje.

A dok se to ne obavi, svi će paziti što rade, odnosno radit će po svim pravilima. Grad je napravio sve potrebne korake. Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode je nadzorom na lokaciji u Rudešu utvrdila da je Grad Zagreb postupio po rješenju i uklonio glomazni otpad, a Grad Zagreb a sa ostalih lokacija na kojima je odložen glomazni otpad to mora učiniti do isteka današnjeg dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, grad zagreb, energija