A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/europski_parlament.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene energije u Europi ostat će do tri puta više nego u SAD-u | Politika+
Energetika

PORAZNO: Cijene energije u Europi ostat će do tri puta više nego u SAD-u

U EU sve više jača zabrinutost zbog utjecaja cijena energije na europsku industriju, a neke države članice razmatraju zamrzavanje cijena i ukidanje subvencija za obnovljive izvore.

Piše: PolitikaPlus

Cijene energije u Europi ostat će do tri puta više nego u Sjedinjenim Državama u idućih 20 godina ako Europa ne razvije domaću opskrbu i ne poveća učinkovitost, upozorava glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U EU sve više jača zabrinutost zbog utjecaja cijena energije na europsku industriju, a neke države članice razmatraju zamrzavanje cijena i ukidanje subvencija za obnovljive izvore.

"Jaz se možda smanjuje, no bez nove politike Europa će i dalje imati dva do tri puta više cijene plina od Sjedinjenih Država u idućih 20 godna", rekao je Fatih Birol na sastanku u Bruxellesu. "Konkurentnost će biti veći problem za mnoge zemlje. Danas zadaje glavobolju. Sutra će biti migrena ako se ne uvedu nove politike."

Najveća razlika u cijeni u odnosu na SAD odnosi se na plin jer SAD prolazi kroz revoluciju plina iz škriljevca, no i cijene električne energije u Europi također su otprilike dvostruko veće jer se za njezinu proizvodnju koristi plin.

Europska komisija analizira utjecaj cijena energije na države članice i posvetila je dva summita EU-a početkom iduće godine energetici i konkurentnosti. U siječnju će također objaviti svoje viđenje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030., koji bi se trebali nastaviti na postojeće ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova, poboljšaanja energetske učinkovitosti i većeg korištenja obnovljivih izvora do 2020.

Birol je istaknuo da bi se Europa trebala usredotočiti na učinkovitost, veze koje bi povezivale jedinstveno europsko energetsko tržište i poboljšanje domaće opskrbe putem razvoja plina iz škriljevca, obnovljivih izvora i nuklearne energije. Preporučio je također tvrtkama da dogovore povoljnije ugovore o opskbi plinom kada oni isteknu.

Europska komisija pokrenula je prošle godine istragu protiv ruskog Gazproma zbog sumnji da zlorabi svoj dominantni položaj u središnjoj i istočnoj Europi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

energija, europska unija, cijena