Mojbiz

VERN: Pokrenut studentski startup inkubator za poduzetničke projekte

Ispred Ministarstva poduzetništva i obrta koje je inicijativu podržalo dodjelom nepovratnih financijskih sredstava, sudionike je pozdravila zamjenica ministra Zdenka Lončar.

Piše: PolitikaPlus

Na Veleučilištu VERN' predstavljen je VERN'ov Startup inkubator. Inkubator će studentima pružati podršku u razvoju poduzetničkih projekata, u vidu ustupanja poslovne infrastrukture za razvoj projekata te mentorsku i savjetodavnu podršku. Na predstavljanju projekta, Ozren Jureković glavni direktor VERN'a je istaknuo:. "Pokretanje inkubatora u skladu je sa Strategijskim okvirom razvoja "VERN' 2020". Cilj je razvijati poduzetničku kulturu među studentima i poticati ih na samozapošljavanje realizacijom vlastitih poduzetničkih ideja, te kroz iskustvo stečeno u centrima kompetencija čiji su glavni akteri upravo studenti".
 
Ispred Ministarstva poduzetništva i obrta koje je inicijativu podržalo dodjelom nepovratnih financijskih sredstava, sudionike je pozdravila zamjenica ministra Zdenka Lončar. Pročitala je pismo ministra Gordana Marasa te istaknula kako ministarstvo konkretnim projektima podržava inicijative koje potiču razvoj poduzetništva među mladima, a jedan od takvih projekata je svakako i Poduzetnički impuls.
 
Startup inkubator je predstavila njegova voditeljica, mr. sc. Iva Senegović, koja je objasnila na koji se način studenti mogu prijaviti u inkubator, tko su mentori, te kakvu podršku inkubator omogućava.
"Prijave studenata za prvu generaciju VERN' Startup inkubatora traju do kraja mjeseca. Studenti se u inkubator mogu prijaviti na jednu od dvije faze inkubacijskog procesa: predinkubacijsku, na koju studenti prijavljuju poslovne ideje u početnima fazama razvoja s ciljem testiranja tržišnog potencijala, te inkubacijsku fazu u kojoj je projekt spreman ili je već na tržištu, a traži efikasne kanale tržišnog pozicioniranja.
 
Podrška koju projekti i njihovi autori ostvaruju kroz ovaj inkubator sastoji se od besplatne podrške u vidu najamnine radnog prostora,komunalnih usluga, slobodnog korištenja  tehničke opreme i prostorija za sastanke,  mentoriranja i savjetovanja u poslovnim i zakonodavnim segmentima tijekom prvih 6 mjeseci,  kao i poslovnog umrežavanja, predstavljanja investitorima, savjetovanja od strane poduzetnika i konzultanata s domaće i međunarodne startup scene itd.
 
U sklopu događanja je održan i panel pod nazivom "Kako je biti startup?", čiji je uvodničar bio Tomislav Kotnik, direktor VIDI Grupe, a u diskusiji su sudjelovali i poduzetnik Hrvoje Prpić, osnivač Core Incubatora Hamed Bangoura, te VERN'ovci Davorin Štetner, vlasnik TV prava za F1 za Hrvatsku i Ivan Ivanković, predstavnik Squee startupa.
 
Sudionici panela su zaključili kako je za uspjeh startup projekta potrebno imati tržište i jak multidisciplinaran tim u kojem pogodnosti, obveze i odgovornosti moraju biti jednako podijeljene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sveučilište, startup, vern