A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Peta Noć Kazališta ove godine u 76 teatarskih institucija u 36 hrvatskih gradova | Politika+
Kultura

PREDSTAVLJAMO: Peta Noć Kazališta ove godine u 76 teatarskih institucija u 36 hrvatskih gradova

Prvi put će kazališta svoja vrata širom otvoriti i u Belišću i Popovači te na dva otoka, Šolti i Hvaru.

Piše: PolitikaPlus
Ove godine u Noći kazališta sudjeluju Beli Manastir, Belišće, Bjelovar, Buševec, Dubrovnik, Đakovo, Grubišno Polje, Jastrebarsko, Karlovac, Kaštela, Koprivnica, Križevci, Kutina, Nečujam, otok Šolta, Opatija, Osijek, Popovača, Poreč, Požega, Pula, Rijeka, Rovinj, Sinj, Sisak, Slavonski Brod, Split, Stari Grad, otok Hvar, Sveti Ivan Zelina, Šibenik,Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Zadar, Zagreb i Županja.

Peta Noć Kazališta ove će se godine održati u subotu 16. studenog u 76 teatarskih institucija u 36 hrvatskih gradova, a prvi put će kazališta svoja vrata širom otvoriti i u Belišću i Popovači te na dva otoka, Šolti i Hvaru.

Jednodnevna manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima održava se istovremeno u velikom broju hrvatskih gradova svake godine treće subote u mjesecu studenome, kada kazalište postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Ove godine u Noći kazališta sudjeluju Beli Manastir, Belišće, Bjelovar, Buševec, Dubrovnik, Đakovo, Grubišno Polje, Jastrebarsko, Karlovac, Kaštela, Koprivnica, Križevci, Kutina, Nečujam, otok Šolta, Opatija, Osijek, Popovača, Poreč, Požega, Pula, Rijeka, Rovinj, Sinj, Sisak, Slavonski Brod, Split, Stari Grad, otok Hvar, Sveti Ivan Zelina, Šibenik,Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Zadar, Zagreb i Županja.

Uz Hrvatska narodna kazališta u Zagrebu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Splitu i Osijeku, Istarsko narodno kazalište u Puli, Gradsko kazalište Zorin dom u Karlovcu, Gradska kazališta u Belom Manastiru, Jastrebarskom, Županji i Dubrovniku, na popisu sudionika su i brojna amaterska kazališta, pučka otvorena učilišta, dječja kazališta i domovi kulture, a najveći broj kazališta koja će svoja vrata za publiku otvoriti nalazi se u Zagrebu - među njima Gradsko dramsko kazalište Gavella, Satiričko kazalište Kerempuh, Teatar &TD, Teatar Exit, Zagrebačko kazalište mladih i brojna druga.

Cilj je manifestacije ostvarivanje novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu, te otvaranje mogućnosti dugoročnih kulturnih suradnji i razmjena kako gotovih produkcija, tako i stvaranje novih koprodukcija s krajnjim ciljem razmjene iskustava i širenja znanja kulturnog djelovanja.

Uz niz već gotovih predstava, Noć kazališta program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, na čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta i drugo.

Otkako je 2009. pokrenut, projekt Noć kazališta prerastao je u manifestaciju na nacionalnoj razini u koju se uključuju gotovo sva relevantna hrvatska kazališta i kazališne skupine. Pored toga, ima ambiciju širenja na zemlje regije i Europe, a njegovu misiju da postane tradicijska i prepoznatljiva europska manifestacija prepoznale su brojne europske zemlje.

Europskoj noći kazališta ove se godine priključilo, tako, još deset zemalja - Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska i Srbija, te pilot projektom Crna Gora.

"Europska noć kazališta jedinstvena je kazališna noć, to je noć u kojoj se smijemo, plačemo, razmišljamo i veselimo, u njoj gledamo, vičemo, komentiramo, plešemo, plješćemo i učimo, na francuskom, bugarskom i slovenskom, u Pilsenu, Beču, Virovitici, jer slavimo, i ljubimo, i volimo, glumca na pozornici, zvukove orkestra, boje reflektora, koji govore tko smo i što smo", poručuje voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac u najavi manifestacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KAZALIŠTE, Noć Kazališta