Svijet

CRNO TRŽIŠTE: Kina će prestati s presađivanjem organa s pogubljenih zatvorenika

Zbog premalog broja potencijalnih organa za donaciju u Kini je procvala ilegalna trgovina ljudskim organima.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


"Ilegalna trgovina ljudskim organima bit će neizbježna pojava u kineskom društvu još dugi niz godina. Jedan od razloga je velika potražnja za organima. I dok god postoji tako veliki jaz između 'potražnje' i 'ponude', ilegalna trgovina ljudskim organima neće tek tako nestati, no vlada je odlučna u namjeri da nastavi s borbom protiv ovog fenomena"

Kina, jedina zemlja koja još uvijek sustavno koristi organe pogubljenih zatvorenika pri operativnim zahvatima transplantacije, planira prestati s tom kontroverznom praksom do polovice iduće godine, rekao je u subotu visoki dužnosnik ministarstva zdravstva Huang Jiefu.

Do polovice 2014. od svih će se bolnica koje imaju dozvolu za presađivanje ljudskih organa zatražiti da prestanu koristiti organe pogubljenih zatvorenika te da u tu svrhu upotrijebe samo dobrovoljno donirane organe, evidentirane u nacionalnom donorskom sustavu koji je u Kini još u povojima, kazao je bivši zamjenik ministra zdravstva koji trenutno vodi reformu sustava transplantacije organa Huang Jiefu.

Zaliha ljudskih organa u Kini ne zadovoljava potrebe zdravstva, djelomično i zbog tradicionalnog vjerovanja prema kojemu tijela moraju biti pokopana ili kremirana neoskvrnuta. Na listi čekanja za transplantaciju nekog organa svake se godine u toj zemlji nađu imena oko 300.000 pacijenata, a tek na svakom tridesetom pacijentu presađivanje potrebnog organa se i realizira.

Zbog premalog broja potencijalnih organa za donaciju u Kini je procvala ilegalna trgovina ljudskim organima, a 2007. vlada je zabranila presađivanja sa živih donora, osim u slučaju bračnih parova, rodbine u krvnom srodstvu i u slučaju usvojenih članova obitelji.

Huang, kirurg koji se usavršavao u Australiji, tvrdi da problem crnog tržišta organa nije nešto što će Kina moći jednostavno riješiti.

"Ilegalna trgovina ljudskim organima bit će neizbježna pojava u kineskom društvu još dugi niz godina. Jedan od razloga je velika potražnja za organima. I dok god postoji tako veliki jaz između 'potražnje' i 'ponude', ilegalna trgovina ljudskim organima neće tek tako nestati, no vlada je odlučna u namjeri da nastavi s borbom protiv ovog fenomena", rekao je za Reuters.

"Korištenje organa pogubljenih zatvorenika u operativnom zahvatu presađivanja ne zadovoljava univerzalno prihvaćene etičke standarde. Naime, zbog toga nas međunarodna zajednica već odavno kritizira. Ističem da je reforma sustava transplantacije ljudskih organa u Kini politička obveza vlade prema narodu, ali i prema svijetu. Dosad, naime u Kini nije postojao zakon kojim bi se reguliralo korištenje organa pogubljenih zatvorenika ", objasnio je Huang.

Kineske vlasti ne običavaju objavljivati informacije o broju pogubljenih zatvorenika, no prema procjeni Svjetske udruge za borbu protiv smrtne presude, tijekom prošle godine u kineskim je zatvorima pogubljeno oko 4.000 osoba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZATVORI, KINA, TRGOVINA ORGANIMA, TRANSPLANTACIJA, PRESAĐIVANJE ORGANA