Komentari

IZBOR: OSOBE TJEDNA Mijat Stanić: Zajedno s medijima optužio i već osudio Božidara Kalmetu

Ludo hrabar: Ako DORH (još jednom) zaobiđe Kalmetu, njegove optužbe vratiti će mu se u lice.

Piše: Ivan Klarić

Kada su prije dva tjedna istražitelji USKOK-a ušli u prostorije HAC-a i počeli 'češljati' sumnjive dokumente, vrlo brzo su u centar pozornosti završila dva imena.

 

Prvi je Božidar Kalmeta, bivši ministar i aktualni gradonačelnik Zadra, za mnoge glavni i odgovorni krivac za sve probleme u HAC-u. Drugi je Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata, poznat po beskompromisnoj borbi protiv korupcije.

"Ne bojim se Kalmete, on je odgovoran za pljačku stoljeća."

Unazad nekoliko godina, Stanić je u nekoliko navrata vrlo jasno prozivao Kalmetu za sve sumnjive radnje u HAC-u. Prozivke su ovoga puta postale još žešće kada su istražitelji USKOK-a pokucali na vrata nizu bliskih suradnika Božidara Kalmete.

 

- Ne bojim se Kalmete, on je odgovoran za pljačku stoljeća, kazao je Mijat Stanić za naš portal nakon što je Kalmeta, izritiran stalnim prozivanjem od strane Stanića, najavio da će ga tužiti. Kako bi ga preduhitrio, Stanić je proteklog tjedna Državnom odvjetništvu prijavio Božidara Kalmetu, Zdravka Livakovića, Milivoja Mikulića, Josipa Sapunara i Stjepka Bobana zbog osnovane sumnje počinjenja kaznenog djela udruživanja u zločinačku organizaciju.Odgovor Kalmete je bio dosta brz. Samo dva dana poslije uzvratio je istom mjerom.

- Podnio sam prijavu zbog kleveta i lažnih prijavljivanja. Ima tu svega. Ja se s njim neću prepucavati preko medija, poručio je Kalmeta i tako nastavio žestoko prepucavanje s Mijatom Stanićem.

Vjetar u leđa čelniku Nezavisnog cestarskog sindikata proteklih su dana sasvim otvoreno davali neki mediji. Prepoznat kao veliki borac protiv korupcije, Stanić je kod velike većine medija stekao (zasluženu) naklonost, a to se više nego jasno vidjelo posljednjih dana.

Naime, iako je posve teško povjerovati da Kalmeta, kao najmoćnija osoba u sektoru iz kojeg su u nekoliko godina 'nestali' milijuni i milijuni kuna, nije ništa vidio niti znao, činjenica je da do današnjeg dana njegovo ime nije među onima protiv kojih je Državno odvjetništvo pokrenulo postupak u slučajevima u kojima su već 'nastradali' Kalmetini bliski suradnici. Činjenica je da je, unatoč medijskim špekulacijama, izišao neokrznut iz raznih istraga u njegovom bivšem resoru, kao i u raznim suđenjima bivšem premijeru.

Dakle, vanjski dojam je da je Stanić hrabar i nepokoleblji borac protiv korupcije i da kao takav zaslužuje sve moguće pohvale svih građana ove zemlje. I jasnu potporu. No, isto tako, činjenica je da je u posljednjem slučaju vezanom uz HAC i navodne malverzacije u toj tvrtki nedvosmisleno, a pomogli su mu i neki mediji, praktički već osudio Kalmetu za odgovornost za nezakonite postupke, a da pri tom nikakva slična odluka od strane mjerodavnih institucija nije donešena. Slično su se ponijeli mediji koji nekritički prenose njegove optužbe i tvrdnje. Za njih je Kalmeta već kriv i na njemu je teret dokazivanja vlastite nevinosti. U slučaju da DORH ne nađe temelja za progon Kalmete, Stanić će se teško izvući pre tužbama za klevetu. Rizik kojeg bi malo tko preuzeo, on je, očito, sasvim  spreman preuzeti.

Hoće li DORH potvrditi teške optužbe koje prema Kalmetu upućuje Stanić, pokazat će vrijeme. Dok čekamo odgovor mjerodavnih institucija, Mijat Stanić svakako zaslužuje epitet osobe proteklog tjedna. Njegova borba s korupcijom, iako nerijetko zbog toga vodi borbu s vjetrenjačama, zaslužuje sve pohvale.........

 

........

 


VJETRULJA


Predrag Matić: Poziv na dijalog
- Borba protiv ćirilice u Vukovaru jednim se dijelom vodi i preko leđa Vukovarca Matića, ministra branitelja. Iako su iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara najavljivali dvije Kolone sjećanja povodom tužne obljetnice pada Vukovara, činjenica da će ipak biti jedna, jedinstvena kolona na neki je način i pobjeda ministra Matića, koji je u početku davao neodmjerene izjave koje su dolijevale ulje na vatru, no u posljednje naglasak stavlja na uspostavljanje razumnog dijaloga u Vukovaru.

Radimir Čačić: U zatvoru ili na tečaju golfa? - Kažu iz zatvora Ventura da je njegovo igranje golfom zakonito i da nema ništa sporno. Ok, zakonito jest, ali je upitno koliko je moralno. Igranje golfa na služenju kazne zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj su smrtno stradale dvije osobe katastrofalna je poruka i izrugivanje s pravom i pravdom. Zatvor mu zapravo dobro došao: Produljeni odmor uz opuštene partije golfa su nešto što bi liječnici ionako bili savjetovali uvijek prenapetom Čačiću.

Ljubo Jurčić: Nudi svoja rješenja - Ekonomski stručnjak najavio je osnivanje nove stranke. Znanja ima, iskustva ima, rješenja za sve probleme Hrvatske, poručuje, ima. Sad još mora dokazati da može organizirati stranku i u potpunosti joj se posvetiti. Samo kad bi to prepoznali i građani pa umjesto HDZ-SDP bitke koja nas je dovela dokle nas je dovela, počnu birati ljude koji nude jasna rješenja a ne ideološke bitke po principu - čiji je ćaća bio ustaša, a čiji partizan.
 

 

 

 

 

 Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

korupcija, hac, božidar kalmeta, mijat stanić, osoba tjedna