A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dubravka-vrgoc-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Generalna skupština Europske kazališne konvencije: U ZeKaeM dolazi 65 kazališnih ravnatelja iz cijele Europe | Politika+
Kultura

KAZALIŠTE: Generalna skupština Europske kazališne konvencije: U ZeKaeM dolazi 65 kazališnih ravnatelja iz cijele Europe

U Zagrebu od četvrtka 24. do nedjelje 27. listopada.

FOTO: Dubravka Vrgoč,ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih i predsjednica Europske kazališne konvencije.
Piše: PolitikaPlus


VRGOČ: "Budući da nismo ni simbolički dokinuli povijest, svijet, pa čak niti ideologije, ni teatar nije nestao iz popisa naših svakodnevnih potreba. Postao je čak i važniji u rasporedima društvenih zbivanja, u pojedenim zemljama veći je broj posjetitelja u teatarskim gledalištima nego što ih je na nogomentnim stadionima. Ono što teatru danas ipak nedostaje – novi su izazovi."

Pedeseta Generalna skupština Europske kazališne konvencije (ETC) u organizaciji Zagrebačkog kazališta mladih održavat će se u prostorima teatra od četvrtka 24. do nedjelje 27. listopada. Tema ovogodišnje Generalne skupštine jest istraživanje novih kazališnih formi, a govorit će se i o suodnosu teatra i publike u  vremenu suvremenih tehnologija, te  kulturnim strategijama koje bi  poboljšale status kazališta u društvu budućnosti.           

U godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Zagrebačko kazalište mladih kao dugogodišnji član Europske kazališne konvencije,  ugostit će 65 kazališnih ravnatelja, redatelja, producenata i dramskih umjetnika  iz najprestižnijih  europskih teatara i to iz Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Finske, Francuske, Njemačke, Italije, Crne Gore, Nizozemske, Norveške, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Velike Britanije.

„I dok smo se krajem prošlog stoljeća suočavali s takozvanom modom endizama koja je podrazumijevala strahove od raznih krajeva kao što su kraj ideologija, kraj povijesti, kraj svijeta, kraj umjetnosti..., pa i kraj teatra, danas desetak godina kasnije nedavne strahove zamjenjujemo ili potiskujemo novom avanturom – tragamo za novim formama. Budući da nismo ni simbolički dokinuli povijest, svijet, pa čak niti ideologije, ni teatar nije nestao iz popisa naših svakodnevnih potreba. Postao je čak i važniji u rasporedima društvenih zbivanja, u pojedenim zemljama veći je broj posjetitelja u teatarskim gledalištima nego što ih je na nogomentnim stadionima. Ono što teatru danas ipak nedostaje – novi su izazovi,“ kaže
Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih i predsjednica Europske kazališne konvencije.

„Veseli nas da ćemo avanturu toga traganja započeti u Zagrebu, metropoli u kojoj je prije nekoliko mjeseci zavijorila europska zastava i koja danas dijeli sudbinu ostalih europskih gradova. Prije manje od dvadesetak godina na rubovima Europe, u traumatičnoj ratnoj poziciji i u izolaciji borili smo se za opstanak našeg kulturnog identiteta i pomoću teatra. Danas kada je hrvatski teatar dio europskoga i kada smo s lakoćom prešli granice, čineći europski kulturni prostor ako ne već boljim, onda razumljivijim,  želja nam je da zajedno iscrtamo nacrte za budućnost teatra“.

Europska kazališna kovencija najveća je mreža kazališta, osnovana 1988. godine, okuplja  teatre iz 20 europskih država, a svojim djelatnostima promiče međukulturni dijalog, umjetničko kazalište, pisanje suvremenih dramskih tekstova i autorskih projekata, mobilnost umjetnika i njihovo sustavno obrazovanje.   

Kao primjer teatarskog rukopisa na tragu novih formi Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se scenskim projektima: „Galeb“ u režiji Bobe Jelčića, „Tartuffe“ redatelja Jerneja Lorencija, „Sada je, zapravo, sve dobro“ Olje Lozice te „Žuta crta“ u režiji Ivice Buljana.