Damir Gašparović

KOMENTAR: Damir Gašparović: Hrvatska - brod koji tone prebrzo

Kao da smo već naučili živjeti s iluzijama i opsjenama koji nam se svakodnevno prodaju.

Piše: Damir Gašparović*

Hrvatski mediji puni su čudesnih naslova. Trenutno nas okupira novi kapetan broda Niko Kovač, nakon što su nas mjesecima zatrpavali pričom o Igoru Štimcu i njegovim eksperimentima. Srećom i to smo preživjeli, sada slijedi nova avantura, nadajmo se uspješna, jer nam treba dobre reklame i dobrih i optimističnih vijesti, za promjenu, bar na nekom području. Jer nam nigdje trenutno ne cvatu ruže.

 

U onim trenucima u kojima će nam ponestati volje i žara za nogometom, ali i za one kojima nogomet puno ne znači, tu će biti famozna ćirilica na kojoj se iskazuju ogromne razlike hrvatskog društva – na jednoj strani su oni koji rat nisu niti osjetili i kojima je tad i sad bilo dobro, a na drugoj strani su svi oni koji su krvavo platili rat, na čijim rukama su umirali njihovi prijatelji, oni koji još traže stotine nestalih iz Vukovara i kojima nesretna ćirilica (koja uz to i nije srpsko pismo!) predstavlja bolan simbol njihova stradanja.

 

I negdje tamo, na kraju poznatog svijeta, postoje hrvatski građani dovedeni do kraja, na rubu egzistencije, u strahu za svoju budućnost. Osim ionako preskupih režija i uz sve priče o tečaju švicarskog franka, počelo je slabljenje kune i u nekim bankama je prodajni tečaj eura već 7,8 kuna! Ali to nije vijest koja se probija na naslovne stranice hrvatskih dnevnih novina niti kao ključna vijest hrvatskih portala.

Posebnu „zabavu“ svima nama pružaju iznimno zanimljive predstave bivšeg premijera, koji je baš jučer ustvrdio da je „krvavo radio za državu“. Valjda je zato i završila kako bi on rekao – u banani. Nisu tu na odmet niti ostale istrage – pokrenuta u HAC-u zbog nekoliko desetaka milijuna kuna, iako postoji precizan izračun o razlici cijena autocesta za vrijeme mandata Ive Sanadera i njegovog odanog ministra Božidara Kalmete od  5 milijardi kuna (u odnosu na cijene koje su važile za vrijeme Vlade Ivice Račana). No ovih 5 milijardi još uvijek očito nikoga ne zanima.

 

Sasvim dobro izgleda i istraga u Hrvatskoj gospodarskoj komori u kojoj „bidni„ Nadan nije ništa znao. Nije sasvim točno da muž zadnji sazna za prevaru, on samo zadnji otvori oči, tako da ćemo tek vidjeti što je on i od kada znao, i da li je slučajno u svemu i sudjelovao. Naravno da je afera HGK odlično „legla“ i Hrvatskoj udruzi poslodavaca (koja to nije, već udruga uglavnom obijesnih menadžera),  jer joj HGK odavno trn u oku i odavno traje borba za prevlast.

 

Porazna je naravno činjenica da i uz HUP i uz HGK hrvatski izvoz pokriva svega polovicu hrvatskog uvoza i tu se i s njima i bez njih ništa ne mijenja. Ako ponestane drugih tema, od nekud će iskočiti ili izvršni dopredsjednik Dinama ili ministar financija koji će (opet) najaviti skuplje energente, veći PDV, veće trošarine, otkaze u državnoj upravi, manje plaće i mirovine.. 

 

Na te najave će se svi smrznuti i ušutjeti, sretni da imaju još i ono malo što im je preostalo… osim dostojanstva koje gubimo svakoga dana. I u sjeni svega navedenog događaju se najgore stvari – BDP pada i padat će i dalje ako Vlada nastavi udare na potrošnju i istovremeno ne učini ništa kako bi popravila investicijsku klimu. 

 

Industrijska proizvodnja, ionako dovedena na niske grane u daljnjem je padu. Mladi za to vrijeme završavaju fakultete i odlaze iz Hrvatske. Negdje u dubljoj sjeni u tijeku je borba unutar političke elite o prevlasti. Jedni se bore za prevlast u SDP-u, drugi stvaraju imaginarni treći put i planiraju preuzeti sve pozicije moći unutar države, a treći školovani na najboljim zasadama tajnih službi nastoje preuzeti kontrolu nad svim oko sebe.

 

I negdje tamo, na kraju poznatog svijeta, postoje hrvatski građani dovedeni do kraja, na rubu egzistencije, u strahu za svoju budućnost. Osim ionako preskupih režija i uz sve priče o tečaju švicarskog franka, počelo je slabljenje kune i u nekim bankama je prodajni tečaj eura već 7,8 kuna! Ali to nije vijest koja se probija na naslovne stranice hrvatskih dnevnih novina niti kao ključna vijest hrvatskih portala.

 

Kao da smo već naučili živjeti s iluzijama i opsjenama koji nam se svakodnevno prodaju a u očima bogatih i moćnih realni život i realni ljudi, osiromašeni hrvatski građani ionako žive „negdje drugdje“...

 

* Damir Gašparović je bivši savjetnik Ivice Račana i predsjednik Pokreta za modernu Hrvatsku (Pokret HR) 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bdp, kriza, nogomet, hns, sdp, DAMIR GAŠPAROVIĆ, zoran milanović, vlada, hrvatska