Hrvatska

UPOZORENJE: Grijanje na drva i dizelska vozila prijetnja su europskom okolišu

Ukupno 22 europske države uključujući Francusku, Italiju i Poljsku premašile su dnevni limit vrijednosti koji propisuje EU za lebdeće čestice u 2011.

Piše: PolitikaPlus

Zagađenje zraka na opasno je visokim razinama širom Europe i rezultira prijevremenim smrtima, bolestima i velikim ekonomskim gubicima povezanim sa smanjenjem poljoprivrednih prinosa, objavila je u utorak europska agencija za okoliš.

Dok je koncentracija nekih zagađivača u Europi snažno pala u posljednjih nekoliko desetljeća, sve veći broj dizelskih motora u vozilima i raširenije korištenje ogrjevnog drva kao jeftinije alternative plinu znači da se korištenje tih drugih vrsta zagađivača sporije smanjuje

Dok je koncentracija nekih zagađivača u Europi snažno pala u posljednjih nekoliko desetljeća, sve veći broj dizelskih motora u vozilima i raširenije korištenje ogrjevnog drva kao jeftinije alternative plinu znači da se korištenje tih drugih vrsta zagađivača sporije smanjuje.

Euroski zakonodavci trebali bi predložiti povećanje limita EU na mikroskopske čestice zagađenja poznate kao lebdeće čestice (PM) i druge zagađivače a zakonski prijedlozi mogli bi se izraditi prije kraja sljedeće godine.

Ukupno 22 europske države uključujući Francusku, Italiju i Poljsku premašile su dnevni limit vrijednosti koji propisuje EU za lebdeće čestice u 2011., dok je strože neobvezujuće preporuke koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija većina zemalja probila širom kontinentalne Europe, prema izvješću Europske agencije za okoliš (EEA).

U posljednjem desetljeću strože europske regulative o elektranama i drugim izvorima zagađenja dovele su do 50 postotnog smanjenja emisije sumpornog dioksida koji izazva kisele kiše dok se emisija ugljičnog monoksida smanjila za trećinu.

Suprotno tomu količina štetnih čestica i ozona u atmosferi tek je malo pala. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je objavila da i manje koncentracije zagađenja mogu biti štetnije nego se mislilo pa raste pritisak na EU da učini više.

"Zagađenje zraka izaziva štete ljudskom zdravlju i ekosustavima. Veliki dijelovi europskog stanovništva ne žive u zdravom okolišu, prema sadašnjim standardima", kaže Hans Bryninckx, izvršni direktor EEA.

Predloženi stroži limiti za lebdeće čestice mogli bi predstavljati problem za vlade EU od kojih mnoge imaju teškoća ispuniti postojeće limite a što će rezultirati time da će trećina Europljana biti izložena opasnim razinama lebdećeih čestica.

Ta vrsta zagađenja posebno je u gradovima rizik za ljudsko zdravlje. Mikronske čestice izravno kroz pluća ulaze u krvotok.

Još je gore stanje u gradovima u Aziji, Bliskom istoku i Africi, kaže SZO.

Ozonsko zagađenje pri tlu koje je rezultat indirektne kombinacije Sunčeva svjetla i mješavine drugih zagađivača u atmosferi nanosi ogromne štete poljoprivrednim urodima u EU posebice u mediteranskim zemljama poput Italije, Francuske i Španjolske.

Procjenjuje se da je u 2000. u Europi rezultat ozonskog zagađenja bio gubitak uroda žitarica od 27 milijuna tona.

Sve veći broj dizelskih vozila na europskim cestama posebno novi modeli veliki su izvor dušičnog dioksida jednog od važnijih prekursora zagađivača koji stvaraju ozon pri tlu.

Emisija dušičnog dioksida ometa sposobnost pčela da otkriju cvijeće što utječe na oprašivanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagađenje, grijanje, drva