Svijet

NAPAD : Afganistan: Guverner ubijen bombom u mikrofonu

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus

Guverner afganistanske pokrajine Logar ubijen je u utorak u eksploziji bombe skrivene u mikrofonu, u trenutku kada je uzimao riječ u džamiji nakon molitve, objavile su mjesne vlasti.

 

"U utorak ujutro guverner Arsala Džamal se spremao održati govor nakon molitve kada ga je ubila bomba skrivena u mikrofonu. Osam ljudi je ranjeno", rekao je glasnogovornik guvernera pokrajine koja graniči s Kabulom.

 

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se pretpostavlja da se radi o talibanskim pobunjenicima koji posljednjih deset godina vode napade na afganistansku vlast, snage reda i NATO.

 

Talibani su prije koncentrirali napade na jugozapadu zemlje, ali unatrag nekoliko godina su ih pomaknuli prema sjeveru i glavnom gradu Kabulu, što izaziva strahovanja od novog građanskog rata nakon odlaska 87.000 vojnika NATO-a krajem 2014.

 

Sjedinjene Države trenutačno u Kabulu pregovaraju o zadržavanju ograničenih američkih snaga u zemlji nakon tog roka, ali dvije zemlje još nisu potpisale nikakav sporazum. Afganistanske snage pokušavaju pokrenuti dijalog s pobunjenicima kako bi stabilizirali zemlju nakon 2014.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlast, mikrofon, afganistan, Nato