Komentari

APSURDI: Studentima prehrana skuplja, saborskim zastupnicima i dalje smiješno niske cijene

Kvalitetno i ukusno za svega 23 kune dnevno - uz plaću od 15 tisuća kuna.

Piše: Vanja Deželić

Studenti su ogorčeni zbog poskupljenja hrane u menzama jer nemaju primanja pa su "bezazlene" dvije kune više za obrok težak udarac. S druge strane, zastupnici u Saboru i dalje uživaju u blagodatima svoje kantine, koja nije poskupila ni lipe otkad je aktualna vlast stigla na "scenu".

 

>> Zastupnici koštaju preko 110 milijuna kuna godišnje, a premijer kaže da je populizam to smanjiti!

 

>> ŽIVOT NA TUĐI TERET Pogledajte što sve plaćamo saborskim zastupnicima!

Posljednje poskupljenje bilo je 1. travnja 2011. godine, a mediji su te četiri kune više koje treba izdvojiti za glavno jelo ironično nazvali udarom na zastupnike.

SABOR: Cijena glavnog jela s prilogom iznosi 23 kune, slastice izvan menija pet kuna, sokovi 0,2 litre su 5,50 kune, dok su sokovi u bočicama sedam kuna

- Cijena glavnog jela s prilogom iznosi 23 kune, slastice izvan menija pet kuna, sokovi 0,2 litre su 5,50 kune, dok su sokovi u bočicama sedam kuna - kazali su nam u Saboru.

Nije na odmet spomenuti da u odnosu na nezaposlene studente, kojima je bolonjska reforma dodatno otežala traženje posla zbog činjenice da su na fakultetima dužni biti na šezdeset do sedamdeset posto predavanja. Zastupnici pak u prosjeku imaju 15 tisuća kuna plaće, prijevoz, stan, režije, naknadu za odvojeni život, gorivo... Studentima ništa nije besplatno. Dapače, poskupilo im je studiranje, standard je općenito viši i sada je i hrana skuplja. A najavljuje se i poskupljenje studentskih domova, kojih je ionako premalo.

U nekoj drugoj stvarnosti bismo mogli reći da treba zaslužiti to što imaju zastupnici i ministri, ali od 151 zastupnika njih 39 nema završen četverogodišnji studij. Od toga njih dvadeset ima samo srednju školu, a velik broj članova SDP-a i HNS-a nikada u životu nije otkrilo kako je to raditi. Kroz stranku su stigli gdje jesu i reći da su zaslužili povlastice koje imaju bilo bi glupo i bezobrazno.

Bezobrazno je i sve što imaju, a velik broj hrvatskih građana gladuje i jedva spaja kraj s krajem. No socijaldemokratska stranka na čelu zemlje socijaldemokraciju brusi isključivo na političkoj eliti, pa im ne dira ništa. Dapače, časti ih skupocjenim namještajem u uredima, dopušta nepotizam, potiče ministre da za svoje privatne poslove koriste političke veze ili novac iz proračuna, daje im najskuplje mobilne uređaje, internet i automobile. Valjda se tako plaća odanost, koja uistinu nije laka jer gledati kako se direktno ugrožava život milijuna ljudi nije stvar koju može mirno promatrati baš bilo tko.

Uistinu je hrana najnebitnija stavka u cijeloj priči, ali njihove privilegije su itekako bitne jer na zastupnicima se može uštedjeti preko pedeset milijuna kuna, kada bi uštede kojima se sve nas bombardira bile usmjerene i na njih. A gdje su još ministarstva i djelatnici u njima, kojih je previše, baš kao i zaposlenih u javnom sektoru.

Studenti jedu svaki dan, što znači da ih jedan obrok košta 10,5 kuna, odnosno 315 kuna mjesečno. Naravno, jedu više od jednog puta dnevno

Iako imaju sve na račun građana, povlašteni su i po pitanju prehrane, a od studenata, koji bi morali biti budućnost ove zemlje, se uzima. Zastupnik mjesečno ima priliku doći dvadeset puta u saborsku kantinu i za glavno jelo sa slasticom i sokom u bočici potroši 35 kuna, što je mjesečno 700 kuna. Manje nego što se dobiva kao naknada za odvojen život. Ako jedu dva puta plaćaju 1400 kuna. Naravno, treba gledati na ove podatke sa zadrškom jer u tjednu ne "natuku" 40 sati rada, a u tri mjeseca se samo 25 dana moraju pojaviti na poslu.

Studenti moraju platiti 6,5 kuna za glavno jelo, dvije kune za 0,2 litre soka i dvije do 2,2 kune za slasticu i slatkiš. Naravno, studentski jelovnik je višestruko siromašniji nego saborski i ako slučajno želite govedinu iz jednog, a brokulu iz drugog menija morali bi platiti dva menija. Studenti jedu svaki dan, što znači da ih jedan obrok košta 10,5 kuna, odnosno 315 kuna mjesečno. Naravno, jedu više od jednog puta i mjesečno za dva obroka dnevno troše minimalno 630 kuna.

Rezime cijele priče? Glavu dolje, učlaniti se u stranku i potvrdno kimati glavom na svaki prijedlog predsjednika stranke ili vašeg nadređenog. Učenje se ne isplati, dokazao je to Željko Jovanović sa svojom ekipom u Vladi, koja navodno zastupa interese svih nas, a u praksi samo onih koji gledaju u pod, potvrdno kimaju glavom i za to su bogato nagrađeni novcem, mnogim privilegijama i jeftinom prehranom.

 

>> Studenti pripremaju prosvjede i blokade 'jer im ministar Jovanović otima hranu iz usta'!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, kantina, prehrana, menza, student