Hrvatska

NOVOSTI: Novi Zakon o socijalnoj skrbi: Spajanje naknada, reforma usluga

Cilj je zakona otvoriti prostor za reforme, napraviti pravedniji sustav, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavnicima ustanova socijalne skrbi, akademske zajednice, civilnih udruga.

Piše: PolitikaPlus

Spajanje socijalnih naknada i reforma socijalnih usluga, neke su od novina zakona o socijalnoj skrbi koji bi trebao zajamčiti pravedniji i transparentniji sustav, rečeno je na današnjem predstavljanju nacrta tog zakona u resornom ministarstvu.

Cilj je zakona otvoriti prostor za reforme, napraviti pravedniji sustav, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavnicima ustanova socijalne skrbi, akademske zajednice, civilnih udruga.

Novi zakon, rečeno je u Ministarstvu, objedinjuje nekoliko novčanih naknada, uvodi institut zajamčene minimalne naknade čiji je maksimalan iznos 2.900 kuna po kućanstvu.

Do sada se događalo da su korisnici s većim brojem djece mogli ostvariti i po osam do devet tisuća kuna samo s osnove socijalne naknade, upozorila je Ana Butković iz Ministarstva.

S obzirom na to da je među korisnicima socijalne pomoći mnogo radno sposobnih, novim zakonom želi se potaknuti njihovo uključivanje u svijet rada.

Informatizacija sustava socijalne skrbi i umrežavanje s, primjerice, zavodom za zapošljavanja omogućit će 'detektiranje' korisnika koji odbijaju ponuđeni posao.

Znalo se događati da korisnici ne žele prihvatiti ni sezonske poslove, navela je Butković.

Pravila novog zakona, nadaju se u Ministarstvu, omogućit će veću transparentnost, brži i kvalitetniji pristup naknadama, bolju zaštitu samaca i samohranih roditelja.

Kad je riječ o socijalnim uslugama, njihove cijene formirat će se jedinstvenom metodologijom, uvest će se jasna pravila i na bolji način urediti njihovo ugovaranje.

Zakon otvara prostor za reformu socijalnih usluga, tu je bio popriličan nered, rekla je Opačić.

Transformacija domova socijalne skrbi u centre za usluge u zajednici, također se predviđa novim zakonom o socijalnoj skrbi.

Novi zakon trebao bi zaživjeti iduće godine, no prije toga očekuje ga 'češljanje' u Vladinoj i saborskoj proceduri.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILANKA OPAČIĆ, ZAKON O SOCIJALNOJ SKRBI, SOCIJALNA SKRB