Hrvatska

PORUKA VRHA HNS-a: Nove napetosti u vladajućoj koaliciji: 'Linić može zaboraviti povećanje PDV-a!'

'Pa koji je to način!? Da on u televizijskom intervjuu najavi da će povećavati PDV.'

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Nema uvođenja novih poreza, nema povećanja opće stope PDV-a i nema ukidanja porezne olakšice za kupnju prvog stana!, poručuju iz vrha HNS-a. Razočarani su politikom, ali i načinom na koji ministar financija Slavko Linić najavljuje nove poteze.

- Pa koji je to način!? Da on u televizijskom intervjuu najavi da će povećavati PDV, kao da u Vladi ne postoji nitko osim njega. Može on zaboraviti povećanje PDV-a. Nema šanse da mu to prođe jer i sadašnjih 25 posto je previše. Budite sigurni da će HNS srušiti i tu i svaku drugu najavu povećanja poreza, a pogotovo uvođenja novih. Uostalom, već smo ga spriječili u njegovoj želji da uvede porez na nekretnine - rekao je za Večernji list izvor iz HNS-a.

Kako doznaje Večernji, potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a Vesna Pusić prije nekoliko dana na sastanku u Vladi žestoko se usprotivila najavi ministra financija da će građanima koji kupuju prvu nekretninu ukinuti olakšicu, odnosno oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina, već da će kao i svi ostali platiti pet posto poreza.

- Što bi time dobila država? Ništa! Pa mladi ljudi i uz ovu olakšicu teškom mukom idu u kupnju svog prvog stana, a Linić bi sad i njih opalio po džepu. E, neće. Mi se slažemo s njim oko uvođenja porezne discipline, ali sad je prevršio svaku mjeru - zaključuje sugovornik iz vrha HNS-a.

Dodaje da predsjednica stranke Vesna Pusić neće javno napadati Linića, već da će njegove želje "potopiti" u tišini, unutar četiri zida u Banskim dvorima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porezna olakšica, porezi, kukuriku koalicija, sdp, hns