Komentari

KONTRA SVIH: Vlada i Sabor stali u zaštitu osumnjičenog za ubojstvo: Izglasan sramotni 'lex Perković'!

Nije Milanović prvi ustuknuo pred beskrupuloznim Udbinim agentom.

Piše: Vanja Deželić

Hrvatski sabor je s 83 glasa za, 28 protiv i osam suzdržanih, na prijedlog Vlade izmijenio Zakon o pravosudnoj suradnji >> u kaznenim stvarima s Europskom unijom, tzv. 'lex Perković', koji izaziva kontroverze posljednja tri mjeseca.

Možda je to logično iz njihove pozicije jer zasigurno znaju više od sviju nas o Josipu Perkoviću i njegovu značenju u tajnim službama, odnosno količini informacija kojima raspolaže

Tim je izmjenama izbrisano ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine, a izmjene koje su donesene počet će s primjenom 1. siječnja 2014. godine.

Ukinuto vremensko ograničenje u zakon je uneseno u lipnju, tri dana prije nego što je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije i ubrzo izazvalo spor s Europskom komisijom, koja je pokrenula i uvođenje sankcija protiv Hrvatske, tumačeći da su takvo ograničenje europskog uhidbenog naloga u svoje zakonodavstvo mogle ugraditi samo članice koje su u EU ušle do 2002. godine.

Vladajući su odbili prijedlog HDZ-a da se izmjene iz lipnja u potpunosti povuku i da se zakon vrati u oblik u kojem je donesen 2010., kao i prijedlog nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da se europski uhidbeni nalog bez vremenskog ograničenja primjenjuje odmah.

Učinili su na kraju po svome, bez obzira na sve kritike, negodovanje javnosti i mnogih u samoj Europskoj uniji. Možda je to logično iz njihove pozicije jer zasigurno znaju više od sviju nas o Josipu Perkoviću i njegovu značenju u tajnim službama, odnosno količini informacija kojima raspolaže.

..........

 

..........

 'Lex Perković ni u ovom, upravo izglasanom obliku, nije u skladu s europskom pravnom stečevinom koju smo potpisali, odnosno, s odredbama o primjeni Europskog uhidbenog naloga. Naime, dok se u odredbama priznaje mogućnost zemljama članicama da zbog eventualne zastare MOGU odbiti izručenje, u hrvatskom zakonu i dalje stoji da se MORA odbiti izručenje. To znači da je netko namjerno i dalje u hrvatskom zakonu ostavio zaštitu za zločince. Hrvatsko pravosuđe tako prema ovom zakonu nema pravo razmatrati treba li uvažiti zahtjev za izručenje ili ne, već mu je Sabor zakonom unaprijed odredio da takve zahtjeve MORA odbiti!


 

 

 

 


Neka se sjete hrvatskih građana kada će podilaziti Sloveniji po pitanju Ljubljanske banke i kada će kupovati nove skupocjene automobile

No iz perspektive svih nas koji ne znamo te detalje u sjeni, ova odluka iznimno je loša i u potpunosti protiv interesa hrvatskih građana, u čiju zaštitu su vladajući, kako aktualni, tako i prethodni, imali toliko puta priliku stati. Nikada nisu. Jednoj osobi, koja je djelovala u jugoslavenskoj službi, čiji je cilj bio zatirati htijenje hrvatskih građana, spremno su stali u zaštitu.

Josip Perković nam je stoga mnogo rekao, ne samo po pitanju Milanovićeve vlade već i svih prije. Jer, nije Milanović prvi koji je ustuknuo pred likom i djelom osobe i više nego sumnjive prošlosti.

Što reći na kraju? Neka se sjete svojih građana kada će sljedeći put zanemariti sva nedjela svojih prethodnika, kada će izlaziti u susret bankama, krupnom kapitalu, medijskim moćnicima, kada će zatvarati radna mjesta i pogodovati onima koji su naštetili radnicima tako što će im opraštati kriminalom stvorene dugove. Neka se sjete hrvatskih građana kada će podilaziti Sloveniji po pitanju Ljubljanske banke i kada će kupovati nove skupocjene automobile, mobitele i opreme za urede u kojima tako rijetko borave, a još rjeđe rade nešto korisno.

PRIJEVARA: Milanović diže srednji prst Europskoj komisiji, Lex Perković ostaje Lex Perković! >>

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip perković, lex perković, vlada, zoran milanović