A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/krumpir%20rajcica.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dva u jedan: Sadim krumpir a izraste rajčica - to ima samo kod Engleza | Politika+
Scena

NIJE ŠALA : Dva u jedan: Sadim krumpir a izraste rajčica - to ima samo kod Engleza

Nazvana je TomTato (RajPir) i daje više od 500 slatkih cherry rajčica, a gomolj joj je bijeli krumpir.

FOTO: cbs news
Piše: PolitikaPlus

Biljka koja rađa rajčicom, a gomolj joj je krumpir uzgojena je i puštena u prodaju u Velikoj Britaniji, objavio je Guardian.

 

Može se uzgajati i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, važno je samo da budu u velikoj posudi ili u vreći.

Nazvana je TomTato (RajPir) i daje više od 500 slatkih cherry rajčica, a gomolj joj je bijeli krumpir, piše britanski list.

 

Kompanija Thompson & Morgan prodaje je za 14,99 funta, što je oko 135 kuna, a predstavnici kompanije kažu kako je svaka biljka pojedinačno kalemljena i nije proizvod genetskog inženjeringa.

 

U Velikoj Britaniji već su uspijevali nakalemiti rajčicu na krumpir, ali Thompson & Morgan kažu kako je ovo prva komercijalno uspješna izvedba.

 

U tvrtki kažu kako su rajčice znatno slađe od onih u supermarketima.

 

Hortikulturni direktor tvrtke Paul Hansord kaže da mu je takva biljka pala na pamet prije 15 godina kad je u Sjedinjenim Državama posjetio vrt u kojem se netko našalio i pod rajčicu zasadio krumpir.

 

"Već nekoliko godina pokušavamo uzgojiti TomTato, a konačni rezultat znatno je bolji nego što sam se nadao: stabljika je puna ploda čiji okus rajčicu kupljenu u trgovini čini nejestivom, a uz to dobijete i dobar krumpir za poslije u sezoni", rekao je.

 

"Bilo je veoma teško uzgojiti TomTato jer korijen rajčice i korijen krumpira moraju biti jednake debljine da bi kalemljenje uspjelo, riječ je o operaciji za koju je potrebna velika stručnost". "Bilo je sličnih proizvoda, ali kad biste ih dobro pregledali, ustanovili biste kako je riječ o rajčici zasađenoj u posudu u kojoj je zasađen i krumpir. Naša je biljka jedna biljka i nema krumpirova lišća", dodao je.

 

Može se uzgajati i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, važno je samo da budu u velikoj posudi ili u vreći.

 

Sličan proizvod, nazvan Potato Tom, (Krujčica), ovaj je tjedan pušten u prodaju u vrtnim centrima Novoga Zelanda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krumpir, rajčica, uzgoj, velika britanija