Sport

TUŽNA VIJEST : Umro Vlatko Marković!

Nakon duge i teške bolesti u noći s nedjelje na ponedjeljak u zagrebačkoj bolnici Rebro preminuo je bivši predsjednik HNS-a.

Piše: PolitikaPlus

Nakon duge i teške bolesti u noći s nedjelje na ponedjeljak u zagrebačkoj bolnici Rebro preminuo je Vlatko Marković, bivši predsjednik HNS-a.

Marković je bolovao od Alzheimerove bolesti, a ovih je dana dobio i upalu pluća koja mu je pogoršala zdravstveno stanje.


U svojoj dugogodišnjoj karijeri prošao je put od  nogometaša, preko nogometnog trenera,  pa do počasnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.  Rođen je 1937. u Bugojnu (Bosna i Hercegovina).

Za Dinamo je igrao punih deset godina. Potom je 4 godine igrao za momčadi bečkih klubova FC Austria i SK Rapid. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 16 puta, a bio je sudionik Svjetskog prvenstva 1962. u Čileu, kada je Jugoslavija osvojila 4. mjesto. Tom prigodom je bio izabran u najbolju momčad SP-a.

..........

 

..........

 Davor Šuker izrazio sućut obitelji Marković

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, koji je naslijedio Vlatka Markovića, uputio je danas obitelji Marković brzojav sućuti u kojem ističe da je HNS izgubio jednog od najboljih i najvažnijih nogometnih djelatnika u svojoj povijesti.

"Bila mi je čast poznavati Vlatka i s njim surađivati, a suvišno je uopće nabrajati čime je sve zadužio Hrvatski nogometni savez", stoji u brzojavu Davora Šukera objavljenom na službenim stranicama HNS-a.

Vijest o smrti Vlatka Markovića posebno je pogodila njegovog dugogodišnjeg prijatelja i najbližeg suradnika Zorislava Srebrića.

"Naše poznanstvo traje od 1959. godine kada sam ja igrao za pionire Dinama, a Vlatko došao u prvu momčad. Bio je izvanredan nogometaš, ali i čovjek koji je plijenio šarmom. Došao je i do reprezentacije Jugoslavije, što u ono vrijeme nije bilo lako, a bio je i član najbolje jedanaestorice u Čileu 1962., gdje je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto", kazao je Srebrić.

Vrijeme predsjedavanja najdugovječnijeg čelnika HNS-a, koji je na čelu Kuće hrvatskog nogometa bio od prosinca 1998. do srpnja 2012., bit će, osim po uspjesima i plasmanima naših reprezentacija na dva svjetska i tri europska prvenstva, zapamćen i po puna puta obećavanom, a nikad izgrađenom kampu hrvatske nogometne reprezentacije u Tuhelju, ali i po neuspješnoj kandidaturi Hrvatske i Mađarske za domaćina Europskog prvenstva 2012. godine, u kojoj zajednička kandidatura nije dobila niti jedan glas.

Mnogi kritičari Markovićevog 14-godišnjeg mandata zamjeraju mu što se potpuno posvetio reprezentaciji, a gotovo "zaboravio domaće prvenstvo" i stanje u Prvoj HNL koje je eskaliralo akcijom Uskoka "Offside" u kojoj su zbog namještanja utakmica i potkupljivanja sudaca bili uhićeni potpredsjednik HNS-a Željko Širić i čelnik udruge sudaca Stjepan Djedović.

Vlatko Marković ostat će zapamćen i po "britkom jeziku" i to ne samo u komunikaciji s novinarima nego i prema državnim dužnosnicima, a zbog izjave da "homoseksualcima nije mjesto u nogometu" sudskom presudom je proglašem krivim i morao se ispričati. 

 

 

  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor šuker, nogomet, hns, vlatko marković