A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/opticki-kablovi-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HAKOM: Ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija porasla 18 posto | Politika+
IT

TELEKOMUNIKACIJE: HAKOM: Ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija porasla 18 posto

Glavna područja rasta usluga i dalje su širokopojasni pristup internetu i prijenos TV programa.

Piše: PolitikaPlus

Na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija u drugom su tromjesečju 2013. godine investicije porasle 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani, jer su zbog prelaska na nove tehnologije operatori mreža pokretnih i nepokretnih komunikacija nastavili su ulagati, priopćila je danas Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

Porast ulaganja prije svega je rezultat ulaganja u pristup internetu putem mreža pokretnih komunikacija, kao i u opremu koja omogućava prelazak korisnika u nepokretnim komunikacijama na nove tehnologije, navodi HAKOM.

Glavna područja rasta usluga i dalje su širokopojasni pristup internetu i prijenos TV programa uz plaćanje naknade, dok je očekivani pad zabilježen na tržištu klasičnih telefonskih usluga u mrežama nepokretnih komunikacija.

U drugom je tromjesečju ukupni prihod od pristupa Internetu dosegnuo 617,75 milijuna kuna, te je bio 9,75 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju. Još veći porast prihoda ostvaren je u području usluga televizije, za 18,33 posto, na 132,92 milijuna kuna.

No, ukupni prihod od telefonskih usluga u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži dosegnuo je u tome razdoblju 1,54 milijarde kuna, te je bio 4,08 posto manji, a u nepokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži 695,64 milijuna kuna, što je 11,05 posto manje, podaci su HAKOM-a.

Potražnja za širokopojasnim pristupom internetu putem mreža pokretnih komunikacija nastavila je rasti i u drugom tromjesečju 2013. godine. Broj pokretnih priključaka širokopojasnog pristupa porastao je oko 10 posto u odnosu na prethodno razdoblje (za 9,61 posto, na 412.988 priključaka) tako da je ukupna gustoća širokopojasnog pristupa u mrežama pokretnih i nepokretnih komunikacija na kraju drugog tromjesečja 2013. godine dosegnula gotovo 31 posto.

Isto tako, značajnom rastu korištenja širokopojasnog pristupa putem mreža pokretnih komunikacija doprinijelo je i širenje korištenja pametnih telefona i prijenosnika sa zaslonima osjetljivim na dodir („tableti“).

Ukoliko se pribroje i korisnici koji pristup internetu ostvaruju putem pametnih telefona, gustoća priključaka u mrežama pokretnih komunikacija kreće se oko 64 posto.

Očekuje se da će se tržište elektroničkih komunikacija u idućem razdoblju i dalje razvijati u istom smjeru, zaključuje se u priopćenju HAKOM-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

INTERNET, IPTV, TELEKOMUNIKACIJE, TELEKOMI, HAKOM