Zagreb

REAKCIJA: Aleksa Bjeliš: Odluka o smanjenju plaća je procjena Vlade

Vlada je danas odlučila smanjiti plaće rektora i prorektora javnih sveučilišta za 25 do 30 posto i uskladiti ih s plaćama državnih dužnosnika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš izjavio je danas da je odluka Vlade o smanjivanju plaća rektora javnih sveučilišta "procjena vlade koja je donijela takvu odluku".

To je poruka o hijerarhizaciji. Možete imati izuzetnog rektora s ogromnim ovlastima i uspjehom, koji unatoč svemu a priori po oktroiranoj zakonskoj odluci ne smije imati plaću usporedivu s ministrovom, nego nižu od nje

Vlada je danas odlučila smanjiti plaće rektora i prorektora javnih sveučilišta za 25 do 30 posto i uskladiti ih s plaćama državnih dužnosnika.

"Tu se nema što dodati niti oduzeti, jer je to procjena Vlade koja je donijela takvu odluku", rekao je Bjeliš Hini.

No, Bjeliš smatra kako nije dobro što je ta odluka pokrenuta promjenom zakona o visokom obrazovanju i znanosti u kojem je resorni ministar Željko Jovanović predložio formulaciju odredbe po kojoj rektori niti jednog sveučilišta ne smiju imati veću plaću od zamjenika ministara. Također, prorektori ne smiju imati veću plaću od pomoćnika ministara.

"To je poruka o hijerarhizaciji. Možete imati izuzetnog rektora s ogromnim ovlastima i uspjehom, koji unatoč svemu a priori po oktroiranoj zakonskoj odluci ne smije imati plaću usporedivu s ministrovom, nego nižu od nje", upozorio je Bjeliš. To govori o odnosu Jovanovića prema njegovu resoru "koji je specifičan u svjetskim okvirima".

Komentirajući Jovanovićevu izjavu da današnja odluka nije rezultat njegova sukoba s rektorima, Bjeliš je rekao da Jovanović nije u sukobu s rektorima, već samo s jednim rektorom. "Jedan rektor mu jasno daje do znanja da mu je politika loša", poručio je Bjeliš misleći pritom na sebe.

Izrazio je zabrinutost jer on i drugi odgovorni ljudi na Sveučilištu previše vremena troše ne bi li smanjili ili spriječili štetne politike koje vodi ministar Jovanović.

"To je problem. Ja ne bih nikom platio da to radi, niti bih u životu ikada to želio raditi. Na žalost, svakodnevno moramo gledati kako da se uhvatimo u koštac s nevoljama u koje nas ministar dovodi svojom politikom", kazao je Bjeliš.

Na upit je li Vladina odluka o smanjivanju plaća zadiranje u autonomiju Sveučilišta, odgovorio je da nije. "Odluke o primanjima svih u javnom sektoru su stvar Vlade i ministarstava te kolektivnih ugovora", rekao je Bjeliš.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sveučilište, rektor, aleksa bjeliš