A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/film-120.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sarajevo Film Festival: Nagrade Jelčiću, Dikliću i Oremoviću | Politika+
Kultura

PRIZNANJA: Sarajevo Film Festival: Nagrade Jelčiću, Dikliću i Oremoviću

Bogdan Diklić koji glumi naslovnu mušku ulogu u "Obrani i zaštiti" je proglašen najboljim glumcem 19. SFF-a.

Piše: PolitikaPlus

Gruzijski film "U procvatu" proglašen je najboljim igranim filmom 19. Sarajevo Film Festivala (SFF) koji je završen u subotu, dok je film "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića, u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji, koji se natjecao u istoj konkurenciji, dobio posebnu nagradu žirija kojemu je predsjedao oskarovac Danis Tanović.

Hrvatsko ostvarenje "U braku sa Švicarcem" Arsena Oremovića dobilo je posebnu nagradu za ljudska prava vrijednu tri tisuće eura koju je osiguralo Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske

"Ovu nagradu posvećujemo gradu o kojemu se u filmu radi", kazao je zahvaljujući se na nagradi redatelj Jelčić koji je u svom filmu ispričao priču o Mostaru podijeljenom nevidljivim crtama i godinama nakon rata.

Bogdan Diklić koji glumi naslovnu mušku ulogu u "Obrani i zaštiti" istodobno je proglašen najboljim glumcem 19. SFF-a.

"Ovo je meni jako draga nagrada", kazao je Diklić kratko zahvalivši na glumačkom "Srcu Sarajeva" dodajući kako mu ona tim više znači što i sam ima problema sa srcem iako se radi samo o stentu.

Dvije mlade Gruzijke Lika Babluani i Mariam Bokeria proglašene su najboljim glumicama za film "U procvatu".

Najbolji kratki film 19. SFF-a je rumunjski "Sjena oblaka" Radu Judea.

U kategoriji dokumentarnog filma najboljim je proglašen austrijski "Sickfuckpeople" kojega je režirao Jury Rechinsky, dok je hrvatsko ostvarenje "U braku sa Švicarcem" Arsena Oremovića dobilo posebnu nagradu za ljudska prava vrijednu tri tisuće eura koju je osiguralo Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Ocjena je žirija, kojemu je predsjedavala američka producentica Joslyn Barnes, kako je Oremović na iznimno dojmljiv način opisao dramu "robova" kredita u švicarskim francima.

Na 19. SFF-u prikazan je 241 film od čega ih je pedeset bilo u natjecateljskim programima.

Organizatori su objavili kako je te filmove vidjelo više od 100 tisuća gledatelja, što je za deset posto više nego godinu dana ranije, a to smatraju posebnim uspjehom s obzirom na financijske poteškoće koje su pratile organizaciju ovogodišnjeg sarajevskog filmskog festivala.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sarajevo, sff