A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/film-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SFF: Gruzijski i grčki film osvježenja natjecateljskog programa | Politika+
Kultura

SARAJEVO: SFF: Gruzijski i grčki film osvježenja natjecateljskog programa

Ovo je ujedno prvi put da je gruzijska kinematografija u natjecateljskom programu zastupljena na sarajevskoj filmskoj smotri.

Piše: PolitikaPlus

Gruzijski film "U procvatu", koji su zajednički režirali Nana Ekvtimishvili i Simon Gross, te grčki "Dan bijega" redatelja Dimitrisa Bavellasa, obilježili su sedmi dan 19. Sarajevo Film Festivala (SFF) gdje su prikazani u konkurenciji za najbolji igrani film šire regije.

Ovo je ujedno prvi put da je gruzijska kinematografija u natjecateljskom programu zastupljena na sarajevskoj filmskoj smotri a ponudila je zanimljivu i kvalitetnu dramu o problemima odrastanja u Gruziji 90-ih godina prošlog stoljeća koja je tada bila suočena s brojnim problemima tranzicije i društvenih promjena.

Glavni likovi filma su dvije četrnaestogodišnjakinje koje od djevojčica postaju djevojkama i pri tom se suočavaju s brutalnom stvarnošću patrijarhalnog društva u kojemu žive.

Jedan od problema na kojemu film inzistira je i onaj prisilne udaje malodobnih djevojaka koje su u prošlosti zbog toga često i otimane.

Redateljica Ekvtimishvili kazala je kako je film temeljen na njenim sjećanjima iz djetinjstva i konstatirala kako se u međuvremenu dosta toga promijenilo no neki su problemi ostali.

"Prema službenim statistikama kod nas je gotovo sedam tisuća djevojčica moralo prošle godine napustiti školu zbog udaje", kazala je gruzijska redateljica.

Komentirajući stanje gruzijske kinematografije konstatirala je kako se tamo gotovo dvadeset godina gotovo ništa nije radilo no sada se stanje mijenja jer je stasala nova i ambiciozna generacija filmskih umjetnika. "Mislim da ćemo u budućnosti puno toga vidjeti iz Gruzije", kazala je Ekvtimishvili.

Grčki "Dan bijega" svojevrsno je osvježenje natjecateljskog programa 19. SFF-a. Film je rađen u crno-bijeloj tehnici i doima se vrlo uspješno ispričanom pričom o tjeskobi ljudi u Grčkoj suočenih s razarajućom gospodarskom i financijskom krizom. Redatelj Bavellas kojemu je ovo debitantsko ostvarenje, kazao je kako je tema zapravo našla njega jer se kao stanovnik Atene i sam našao u tjeskobnom okruženju.

"Moja je obveza govoriti o tome", kazao je Bavellas koji se u filmu vrlo uspješno poigrao dokumentarnim crno-bijelim snimkama iz Atene 60-ih godina 20. stoljeća povezujući ih s današnjim okruženjem.

U okviru natjecateljskog programa za najbolji dokumentarni film prikazano je još jedno grčko ostvarenje i to "Piljar" nagrađivanog redatelja Dimitrisa Koutsaibaksosa koji govori o obitelji prodavača voća i povrća koji su puno više od toga. Rumunjski dokumentarac "Tu... mislim tamo", koji je režirala Laura Capatana-Julier, zanimljiva je priča o dvjema djevojčicama koje u odrastanju nisu uskraćene ni za što osim za istinsku roditeljsku ljubav.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

film, sarajevo, sff