Hrvatska

TRENDOVI: Vladu čeka teška jesen: Problema je sve više, odnosi u koaliciji su zategnuti, a potpora HDZ-u raste

Seljaci su tek početak?

Piše: Ivan Klarić

Premijer Zoran Milanović i ministri nakon kratkog odmora vratili su se u ne baš ugodnu svakodnevnicu. Građani su nezadovoljni, kritike na račun vladajućih sve su glasnije, gospodarska situacija u zemlji je jako loša, radna mjesta se ne otvaraju...

 

DAMIR JUGO: Vladajućoj koaliciji početkom jeseni završava medeni mjesec vezan za ulazak u Europsku uniju. Za očekivati je da će se pozornost s ulaska u EU preusmjeriti svom silinom na tekuće probleme te da će prosvjed nezadovoljnih seljaka te mogući prosvjed djelatnika u zdravstvu biti tek početak velikih problema za vladajuće.

Što nas čeka na jesen, kakve sve prepreke očekuju vladajuće, što možemo očekivati od HDZ-a i hoće li Nacionalni forum Nikice Gabrića uistinu postati politička stranka opasna za vladajuću koaliciju a posebno za SDP, upitali smo Damira Jugu, dekana Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment.

 

- Vladajućoj koaliciji početkom jeseni završava medeni mjesec vezan za ulazak u Europsku uniju. Za očekivati je da će se pozornost s ulaska u EU preusmjeriti svom silinom na tekuće probleme te da će prosvjed nezadovoljnih seljaka te mogući prosvjed djelatnika u zdravstvu biti tek početak velikih problema za vladajuće, smatra Jugo i nastavlja.

 

- Ono što za Vladu također može biti veliki problem jesu odnosi u vladajućoj koaliciji s obzirom da je IDS nakon lokalnih izbora u puno komotnijoj situaciji. S druge strane, HNS polako ali sigurno raste i za očekivati je da će se u nekim pitanjima postavljati itekako čvrsto prema SDP-u. Ostaje za vidjeti kako će se u svim tim okolnosti SDP snaći, upozorava Jugo.

 

Ne pretjerano ugodnu situaciju za vladajuće pokušat će, sasvim očekivano, iskoristiti HDZ.

 

- Što se tiče HDZ-a, nakon što su se stabilizirali, za očekivati je da će nastaviti rasti za što objektivno imaju prostora. Od njih je za očekivati detaljno predstavljanje gospodarskog programa, ali i kristaliziranje 'Vlade u sjeni' koja je do sada bila dosta široka tako da se sada očekuje da se kristaliziraju jasna imena. Osim toga, za HDZ će ključna biti dinamika kritika-prijedlog. Dakle, kada bude prostor za kritiku aktualne Vlade, oni moraju kritizirati, ali isto tako moraju imati jasan prijedlog rješavanja problema kojeg kritiziraju. Isto tako, očekuje se da HDZ najesen krene u širenje koalicije te da se nakon HSS-a, u koaliciju pridruže i neke druge stranke nakon čega bi ta koalicija bila ozbiljna prijetnja vladajućoj koaliciji, napominje dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment i zaključuje.

 

- Također, ostaje za vidjeti hoće li doći do transformacije Nacionalnog foruma Nikice Gabrića u političku stranku. Ako do toga dođe, to bi mogao biti dodatan ozbiljan problem vladajućoj koaliciji jer bi u tom slučaju Nacionalni forum uzeo glasove SDP-u i partnerima, a ostaje za vidjeti hoće li se i neka od stranaka Kukuriku koalicije pridružiti Nacionalnom forumu, na kraju će Jugo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nikica gabrić, nacionalni forum, damir jugo, kukuriku koalicija, ids, hns, sdp, vlada