Tvrtke

REZULTATI: Maersk Linea: Dobit najvećeg kontejnerskog prijevoznika u svijetu gotovo udvostručena

Glavni su razlog skoka niži troškovi, ističu u grupi.

Piše: P/H

Danska brodarska i naftna grupa Maersk izvijestila je danas da se neto dobit njezinog odjela za kontejnerski prijevoz gotovo udvostručila u drugom tromjesečju zahvaljujući nižim troškovima i povećanom obujmu prometa.

Tako je u razdoblju od travnja do lipnja dobit Maersk Linea, najvećeg kontejnerskog prijevoznika u svijetu, poskočila na 439 milijuna dolara.

Glavni su razlog skoka niži troškovi, ističu u grupi. Obujam prometa porastao je 2,1 posto dok se prosječna vozarina smanjila 13,1 posto.

Udio Maersk Linea u ukupnim svjetskim kapacitetima kontejnerskih prijevoznika iznosi 15 posto.

Neto dobit cijele grupe, koja se bavi još i bušenjem nafte, pretovarom tereta i drugim oblicima prijevoza, smanjila se 11 posto, na 856 milijuna dolara. Prihodi su također smanjeni, za osam posto, na 14,2 milijarde dolara.

"Ostvarili smo dobar operativni rezultat u drugom tromjesečju zahvaljujući poboljšanoj izvedbi u većini naših poduzeća. Maersk Line bilježi snažan i kontinuirani napredak i sada je na čelu sektora po profitabilnosti", ističe izvršni direktor Grupe Nils Andersen.

U prognozama grupa ističe da ovu godinu obilježava značajna neizvjenosti, "između ostalog i zbog trendova u svjetskom gospodarstvu". Očekuju da će neto dobit u cijeloj 2013. iznositi oko 3,3 milijarde dolara. U prošloj godini iznosila je četiri milijarde dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kontejnerski prijevoz, brodski prijevoz, maersk line, poslovni rezultati