A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lukina-jama-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebački speleolozi na ekspediciji u najdubljoj jami u Hrvatskoj | Politika+
Zagreb

LUKINA JAMA: Zagrebački speleolozi na ekspediciji u najdubljoj jami u Hrvatskoj

Nakon nekoliko dana odgode, zbog loših vremenskih uvjeta, u subotu 10. kolovoza, započeo je završni i najzahtjevniji transport speleoronilačke opreme i samih ronioca na dno Lukine jame.

Piše: PolitikaPlus

U Lukinoj jami je 2. kolovoza 2013. službeno je započela najveća speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija do sada organizirana u Hrvatskoj - u najdubljoj jami na Dinaridima. U protekle dvije godine, kao i posljednjih 12 dana, obavljen je veliki posao oko logistike izvan i unutar same jame te se došlo do dna suhog dijela jame na oko 1380 metara dubine. Trenutno su još uvijek u tijeku speleološka, stručna i znanstvena istraživanja, snimanje i fotografiranje unutar jame na suhom dijelu, a započela su i speleoronilačka istraživanja u potopljenom dijelu, u sifonu, na dnu Lukine jame.

Nakon nekoliko dana odgode, zbog loših vremenskih uvjeta, u subotu 10. kolovoza, započeo je završni i najzahtjevniji transport speleoronilačke opreme i samih ronioca na dno Lukine jame. Nakon uspješno obavljenog transporta, u subotu u kasnim noćnim satima došlo se do dna, gdje je organiziran 4, ujedno i najdublji, bivak unutar jame namijenjen speleoronilačkom istraživačkom timu. U nedjelju, 11. kolovoza, Vedran Jalžić i Petra Kovač Konrad, članovi Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva Željezničar  iz Zagreba, započeli su s ronjenjem i istraživanjem sifonskog jezera na dnu Lukine jame.

Trenutno se obavljaju planirani uroni, kako dubinski za napredovanje u što veću dubinu tako i oni kojima se napreduje u duljinu. Ono što sada možemo potvrditi jest da su ronioci obavili dubinski uron i došli do trenutno najniže točke u sifonskom jezeru koja se nalazi na oko 60 metara dubine od trenutne površine jezera. Što se tiče horizontalnog dijela, rezultati će biti poznati nakon što ronioci obave detaljno topografsko snimanje potopljenog prostora  koje je trenutno u tijeku. Stoga, istraživanja i ronjenja u mračnim, hladnim i uskim potopljenim i suhim kanalima još uvijek traju kao i prikupljanje geološkog i biološkog materijala, snimanje i fotografiranje na najdubljoj točci Hrvatske i Dinarida.

Što nas još očekuje i što ćemo još doznati tijekom narednih nekoliko dana intenzivnog istraživanja, nije do kraja poznato. Detaljne informacije, kao i foto i video materijal, biti će dostupne kada speleolozi i speleoronioci izađu iz Lukine jame, što se očekuje u narednih nekoliko dana.

Svaki novi istraživački podatakak koji će se doznati tijekom ekspedicije iznimna je vrijednost za hrvatsku speleologiju, istraživanje i vrednovanje krškog podzemlja i znanosti općenito. Sama ekspedicija i dosada postignuti rezultati, već sada su potvrdili kako zagrebački i hrvatski speleolozi i znanstvenici imaju sposobnost te znanja za najkompleksnija istraživanja krškog podzemlja što nas stavlja u sam vrh svjetske speleologije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraživanje, speleolozi, lukina jama