A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/neserca%20-u%20kambodji.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Broj poginulih u željezničkoj nesreći u Španjolskoj popeo se na 77 | Politika+
Svijet

TEŠKA NESRECA : Broj poginulih u željezničkoj nesreći u Španjolskoj popeo se na 77

Španjolski tisak upozorava da je vlak išao prevelikom brzinom na dionici pruge na kojoj je brzina ograničena na 80 km na sat.

Piše: PolitikaPlus/HAK

U željezničkoj nesreći koja se dogodila u španjolskome gradu Santiagu de Composteli od ukupno 222 osobe koliko ih je bilo u vlaku, poginulo je najmanje 77 osoba, a 143 su ozlijeđene, objavio je regionalni sud u Galiciji.

 

Dio pruge na kojemu se dogodila nesreća pušten je u promet u prosincu 2011., a povezuje gradove Orense, Santiago de Compostelu i La Corunu. Vlak je vozio na liniji od Madrida do El Ferrola, a u njemu je bilo 218 putnika i četiri zaposlenika željezničke kompanije Renfe

Sedamdeset tri osobe poginule su na mjestu nesreće, a četiri su umrle u bolnici, objavio je sud uz napomenu da podaci još nisu konačni.

 

Nesreća se dogodila u srijedu navečer u 20.42 kada je nekoliko vagona iskočilo iz tračnica samo četiri kilometra od kolodvora u Santiagu. Prema svjedocima, u trenutku nesreće čula se glasna eksplozija. "Zvučalo je kao grmljavina. Kao da je potres", rekao je novinarima svjedok koji je u trenutku nesreće bio u svojoj kući u blizini pruge.

 

Premda su uzroci nesreće službeno nepoznati, španjolski tisak upozorava da je vlak išao prevelikom brzinom na dionici pruge na kojoj je brzina ograničena na 80 km na sat.

 

El mundo navodi da je u trenutku nesreće vlak jurio 220 km na sat i tom brzinom ušao u vrlo oštar zavoj. "Prevladava hipoteza o prevelikoj brzini vlaka", piše list dodajući da je vlak navodno kasnio pet minuta. El pais pak piše da je vlak u sporni zavoj ušao sa 180 km na sat.

 

Jedan od strojovođa vlaka čija bi verzija događaja mogla biti ključna za rasvjetljavanje onoga što se dogodilo i je li vlak doista išao prevelikom brzinom, lakše je ranjen, piše El mundo.

 

Dio pruge na kojemu se dogodila nesreća pušten je u promet u prosincu 2011., a povezuje gradove Orense, Santiago de Compostelu i La Corunu. Vlak je vozio na liniji od Madrida do El Ferrola, a u njemu je bilo 218 putnika i četiri zaposlenika željezničke kompanije Renfe.

 

Istraga traje i još se ne znaju uzroci nesreće, rekao je glasnogovornik kompanije. "Znat ćemo kolika je bila brzina kad analiziramo crne kutije iz vlaka", dodao je.

 

Očekuje se da će mjesto nesreće u četvrtak ujutro obići i španjolski premijer Mariano Rajoy, rodom iz Santiaga, koji je na svom Twitter profilu izrazio "sućut i solidarnost sa žrtvama strašne nesreće".

 

Papa Franjo iz Rio de Janeira je uputio poziv na molitvu za žrtve i njihove obitelji.

 

Nesreća se dogodila uoči svetkovine zaštitnika Galicije svetog Jakova, a lokalne su vlasti otkazale sve proslave.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poginuli, vlak, pruga, španjolska, vlak, nesreca