Zagreb

RAZGOVOR: Aleksandra Kolarić: Ako se mi u SDP-u ne počnemo mijenjati, zamijenit će nas građani

'Nudim svoje znanje, stručnost i pobjedničku energiju.'

FOTO: Aleksandra Kolarić
FOTO: HUOJ.hr
Piše: Ivan Klarić

Aleksandra Kolarić aktualna je predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću, komunikacijski stručnjak, ali i članica SDP-a. Upravo je ovo potonje razlog našeg razgovora.

 

Naime, Kolarić je najavila svoju kandidaturu za potpredsjednicu zagrebačkog SDP-a i nada se da će dobiti povjerenje stranačkih kolega.

 

'Moramo početi slušati, kako građane, tako i članstvo i moramo se početi mijenjati. Ako se mi u SDP-u ne počnemo mijenjati, zamijenit će nas građani. SDP je još uvijek snažna, progresivna stranka, s mnoštvom sposobnih pojedinaca. Na žalost prema građanima ne šaljemo takvu sliku.'

U razgovoru za portal PolitikaPlus osvrnula se i na utrku za predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a koja će se, prema svemu sudeći, voditi između Davora Bernardića, Miranda Mrsića i Gordana Marasa.

 

Osim stranačkih izbora u SDP-u Zagreb, koji bi se trebali održati najesen, Kolarić se osvrnula na učinak aktualne Vlade. Također, iznijela je i svoje mišljenje o predsjedniku SDP-a i Vlade Zoranu Milanoviću, kojeg je do sada nekoliko puta otvoreno kritizirala.

 

Nedavno ste najavili svoju kandidaturu za potpredsjednicu SDP-a grada Zagreba. Zašto ste se odlučili kandidirati?

 

Želim aktivno sudjelovati i oblikovati promjene koje su nužne u SDP-u, za sada na gradskoj razini. Građani su nezadovoljni načinom rada SDP-a u gradu i rezultatima Vlade. Prvo se očituje u rezultatima lokalnih izbora, a drugo u rejtingu Vlade i stranke na nacionalnoj razini, koji je nizak.

 

Moramo početi slušati, kako građane, tako i članstvo i moramo se početi mijenjati. Ako se mi u SDP-u ne počnemo mijenjati, zamijenit će nas građani. SDP je još uvijek snažna, progresivna stranka, s mnoštvom sposobnih pojedinaca. Na žalost prema građanima ne šaljemo takvu sliku.

 

Inače za sada sam samo najavila kandidaturu, jer se formalno mogu kandidirati u rujnu, kada stranka službeno otvori proces kandidiranja.

 

Iza zagrebačkog SDP-a je poraz na lokalnim izborima - Rajko Ostojić u utrci za gradonačelnika, a loše je prošla i lista SDP-a za Gradsku skupštinu. Kako to komentirate?

 

Poraz je rezultat ispreplitanja više faktora, od kojih su neki značajniji, a neki manje značajni. Oktroiranje kandidata i lomljene Gradskog odbora, koje je u različitim obrazloženjima neimenovanih izvora temeljeno na nepostojećim anketama, snažno je destabiliziralo i demoraliziralo zagrebački SDP. Ostojićevom lošem rezultatu dodatno su naštetile stalne sumnje vrha stranke u njegovu posvećenost kampanji i mogućnost pobjede, također iskomunicirane kroz anonimne izvore.

 

A i sama kampanja Rajka Ostojića, koji uopće ne bi bio loš kandidat za neko drugo vrijeme, neke druge okolnosti kandidature i neki drugi kontekst, bila je strateški u cijelosti krivo postavljena, kroz stalni negativni fokus na Bandića.

 

S druge strane, Zagrepčani su imali dojam da se SDP u Gradskoj skupštini četiri godine “prepucavao” s Bandićem na njihovim leđima. Račun za to nije platio Bandić, nego stranka. Sve to, uz nepopularnost Vlade i klasičnu partitokratsku listu za Skupštinu, rezultiralo je gubitkom izbora. Stoga smatram da su za gubitak izbora odgovorni mnogi, na različite načine.

 

A onak čisto ljudski, ružno mi je gledati, kako se za potrebe kandidature sada cjelokupna i isključiva krivica pokušava svaliti na Bernardićeva leđa. Prvo su ga smijenili s mjesta kandidata, a sada tvrde da je jedini krivac što su kandidat kojim su ga zamijenili, kao i stranka koju su destabilizirali tim postupkom, izgubili izbore.

 

Ali ako je SDP ikada morao izgubiti izbore u Zagrebu, dobro je da ih je izgubio sada. U situaciji kada Bandić nije već dugo na čelu zagrebačke stranke i u kojoj u stranci postoje suprostavljene grupacije sa snažnim animozitetom. S ovakvim destabiliziranim SDP-om, s nagomilanim unutarstranačkim nezadovoljstvom sa svih strana, nema nikakve šanse i da smo dobili izbore, da bismo kvalitetno vodili grad.

 

Davor Bernardić, Mirando Mrsić i Gordan Maras obznanili su kako će se natjecati za čelno mjesto zagrebačkog SDP-a. Kome dajete najveće šanse za pobjedu?

 

Teško je to reći i bez bilo kakvih anketa, nezahvalno je predviđati. Moj dojam, ali to je samo dojam, je da je Bernardić favorit ovih izbora i to zbog cijelog niza razloga. Najbolje poznaje članstvo i organizaciju, koja ga je nakon oduzimanja kandidature percipirala kao žrtvu, što je neko vrijeme za svakog političara zahvalna situacija, ima sposobnost motivirati ljude. Dolazi iz stranke, iz članstva, nije percipiran kao elitist. Nedavno je izašao s prvim najavama promjena u SDP-u, koje su dobro odjeknule u stranci.

 

S druge strane realno jedini protukandidat je Mirando Mrsić, koji je visoko motiviran svojim dugoročnijim ciljevima od same zagrebačke organizacije. Mrsić je sposoban ministar koji je već u izbornoj noći krenuo s ofenzivom na Bernardića. Maras procjenjujem nema šanse u toj utrci

 

Ako budem izabrana za potpredsjednicu, surađivat ću s bilo kojim od njih trojice, koji pobijedi. I inzistirati na uvođenju promjena o kojima govorim. Mislim da će zagrebački izbori biti daleko najzanimljiviji lokalni izbori u SDP-u.

 

Tko bi od njih trojice bio najbolji kandidat za gradonačelnika Zagreba?

 

To je jedno od dva ključna pitanja za članove stranke. Drugo je kakvu viziju gradskog SDP-a pojedini kaniddat obećava. Bernardić je kako to politički analitičari vole reći elektabilniji od Mrsića i to mu je prednost. Bez obzira kako to površno zvučalo, čovjek je jednostavno daleko simpatičniji, a ima tu i još nekih drugih elemenata.

 

'Nudim svoje znanje, stručnost i pobjedničku energiju, te spremnost kritičkog i nezavisnog razmišljanja. Nudim promjene i to dubinske promjene u stranci: demokratizaciju, modernizaciju i decentralizaciju. Ako dobijem povjerenje članstva, tražit ću uvođenje javnih konzultacija za sve ključne politike i programe, provođenje kriterija kvalitete u unutarstranačkom napredovanju i spuštanje odlučivanja, kod odgovorajućih lokalnih tema, na razinu mjesniih odbora.'

Evidentno je da je zagrebačka organizacija ipak izgubila povjerenje jednog dijela građana metropole. Što zagrebački SDP mora napraviti da ponovno pridobije povjerenje?

 

Zagrebački SDP se mora otvoriti kako članstvu, tako i simpatizerima i građanima. Mora početi i održavati proces konzultacija s članstvom, simpatizerima i građanima. Mora bolje javno profilirati i komunicirati svoj rad u Skupštini. Mora postati snažna, ali smislena alternativa, Bandiću. I najviše od svega, djela mu moraju biti usklađena s riječima, tj. mora biti vjerodostojan. Nedostatak vjerodostojnosti rezultira lošom reputacijom svih političara.

 

Što vi nudite članovima SDP-a? Zašto bi baš vi trebali dobiti povjerenje vaših stranačkih kolega u utrci za potpredsjednicu zagrebačkog ogranka?

 

Nudim svoje znanje, stručnost i pobjedničku energiju, te spremnost kritičkog i nezavisnog razmišljanja. Nudim promjene i to dubinske promjene u stranci: demokratizaciju, modernizaciju i decentralizaciju. Ako dobijem povjerenje članstva, tražit ću uvođenje javnih konzultacija za sve ključne politike i programe, provođenje kriterija kvalitete u unutarstranačkom napredovanju i spuštanje odlučivanja, kod odgovorajućih lokalnih tema, na razinu mjesniih odbora.

 

Tražit ću da nakon izbora, prestane politika ako nisi za mene, onda si protiv mene. Ne zanima me tko je za koga glasao ili koga je podržavao, jedino me zanima tko može što doprinjeti stranci.

 

Jednostavno, nudim istiinski dosljednju socijaldemokraciju.

 

Je li se na bilo koji način planirate stranački aktivirati i na nacionalnoj razini?

 

Sada sam fokusirana na Zagreb. U budućnosti je uvijek sve otvoreno.

 

Bojite li se scenarija prema kojem će kampanja u utrku za vrh SDP-a Zagreb postati prljava? Puno je anonimnih izvora koji kritiziraju neke od kandidata za predsjednika, prvenstveno Bernardića.

 

Da, bojim se, sudeći po nekim naznakama, da će kampanja biti prljava.

 

Za razliku od glavnog takmaca HDZ-a, SDP je stranka s puno jačim stupnjem unutarnje demokracije. O tome govore tri činjenice: više kandidata, jedan član jedan glas i činjenicu da sam ja, kao i mnogi drugi, usprkos javne kritičnosti i dalje članica te stranke.

 

'Zagrebački SDP se mora otvoriti kako članstvu, tako i simpatizerima i građanima. Mora početi i održavati proces konzultacija s članstvom, simpatizerima i građanima. Mora bolje javno profilirati i komunicirati svoj rad u Skupštini. Mora postati snažna, ali smislena alternativa, Bandiću. I najviše od svega, djela mu moraju biti usklađena s riječima, tj. mora biti vjerodostojan.'

Međutim kad bi predstojeća kampanja bila temeljena na sučeljavanju argumenata i vizije, ona bi bila uspješan način za dizanje popularnosti SDP-a i dodatnu profilaciju stranke u javnosti, kao što je bio slučaj s kampanjom 2007., u kojoj je Milanović postao predsjednik stranke.

 

Da bi i ova zagrebačka kampanja mogla postati konstruktivna, kandidati moraju govoriti o svojoj viziji SDP-a i Zagreba, a ne se isključivo opsesivno baviti diskreditiranjem protukandidata.

 

Kako komentirate aktualno stanje u SDP-u općenito?

 

Komentirala sam ga već više puta i to dosta kritički. Trendovi elitizma, vrijeđanja neistomišljenika, medijske manipulacije koje se skrivaju pod krinkom anonimnih izvora, bahatost pojedinaca iz stranačke elite i život u paralelnoj stvarnosti, loši su za svaku stranku, a naročito za onu čija je suštinska vrijednost egalitarizam tj ravnopravnost. Na taj način nećemo moći dobiti izbore za 2 i pol godine, to nije pobjedničko ponašanje.

 

Jedna ste od prvih osoba koja je pod imenom i prezimenom, ne skrivajući se iza raznih anonimnih izvora, javno kritizirali Zorana Milanovića. Je li Zoran Milanović po vama dobar predsjednik stranke?

 

Da, to je točno. Prva sam o tome progovorila, uz Mirelu Holy, koja nažalost više nije članica stranke. Moram napomenuti da je i Komadina nedavno imao jedan politički pošten intervju.

 

Žao mi je da sam jedna od rijetkih koja je kritički progovorila o lošim potezima i ponašanjima predsjednika stranke i Vlade. Smatram da svatko tko šuti i ne upozorava na ono što smatram štetnim za stranku i za društvo, snosi odgovornost za svoju šutnju. Znam da je nepopularno kritizirati predsjednika stranke, ali ja niti ne težim takvoj vrsti ‘popularnosti’. Smatram da bez sposobnosti izricanja nezavisnog i kritičkog mišjenja nema vrhunskih političara

 

Dobar predsjednik socijaldemokratske stranke za mene je političar, koji vodi stranku na stvarnim demokratskim principima, koji potiče pluralizam i uvažava različite stavove koji mogu dovesti do kvalitetnijih politika, koji zagovara decentralizaciju stranke i odlučivanja u njoj, koji osobno i iskreno vjeruje i živi u skladu s temeljnom vrijednošću socijaldemokracije, a to je jednaka vrijednost svih članova. Ostavljam svima da sami procijene.

 

Treba li se u skladu s tim SDP, osim u Zagrebu, onda mijenjati i na nacionalnoj razini?

 

Da, na vrlo sličan način. Nadam se da proces pozitivnih promjena, neće zaživjeti samo u Zagrebu nego i u još nekim lokalnim sredinama. Na taj način bi promjene krenule odozdola. Nacionalnom SDP-u također trebaju demokratizacija, decentralizacija, modernizacija i povratak nekim od iskonskih vrijednosti Račanovog SDP-a.

 

Kako vi kao članica SDP-a gledate na aktualnu situaciju u zemlji, malo manje od dvije godine od dolaska SDP-a i partnera na vlast?

 

Vlada pokušava sve što može i zna, to joj se ne može osporiti. Ali je problem što to ostaje na pokušajima. Građani očekuju opipljive rezultate nakon malo manje od 2 godine vlasti, a za sada ih nema. Na razini percepcije poseban problem je nedostatak razumijevanja za stvarne teškoće s kojima se naši građani nose. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, vlada, aleksandra kolarić, sdp zagreb